Pikahautajaisten suosio kasvaa Ruotsissa – seremonioitta suoraan krematorion uuniin

Dagens Nyheter -sanomalehden mukaan jo melkein joka kymmenes hautaus hoidetaan Tukholmassa ilman seremonioita. Kiireisimmät omaiset tilaavat halvan ja nopean hautauksen netistä.

Ulkomaat
Punainen kynttilä lyhdyssä hautausmaalla.
Simo Pitkänen / Yle

Tukholmassa jo lähes yhdeksän prosenttia vainajien hautauksista hoidetaan ilman mitään seremonioita. Dagens Nyheter -sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan tällaisten pikahautajaisten määrä lisääntyy koko ajan. Muutamassa vuodessa määrä on kaksinkertaistunut Tukholmassa. Koko Ruotsissa tällaisia hautauksia on neljä prosenttia.

Ruotsin hautaustoimistojen liiton johtajan Ulf Lernéusin mukaan syynä on sekä yksin elävien määrän lisääntyminen että aiempaa etäisemmät sukulaissuhteet. Tämä näkyy myös hautajaisvieraiden määrän vähentymisenä. Kun vielä 1980-luvun lopussa vieraita oli keskimäärin 49, niin nyt keskimääräinen vierasmäärä on 24.

Myös lain vaatimus hautauksen järjestämisestä viimeistään kuukausi kuoleman jälkeen vaikuttaa Lernéusin arvion mukaan pikahautauksen suosioon. Dagens Nyheterin mukaan vainajan omaisilla saattaa olla niin kova kiire, etteivät he ehdi järjestää hautajaisia. Yhä suositumpaa onkin tilata nopea ja halpa hautaus ilman seremonioita hautaustoimiston verkkosivulta.

Syynä pikahautaukseen voi olla myös vainajan oma toive. Dagens Nyheterin haastattelema Mireille Bergenström kertoo, että hänen sisarensa ruumis vietiin suoraan krematorioon poltettavaksi ilman mitään hautausseremonioita. Tällainen hautaus ja ilman hautamuistomerkkiä jääminen olivat sisaren oma toive.

Hautaustoimisto Caelumin johtaja Göran Sporre varoittaa jo liiankin innokkaasta pikahautausten tilaamisesta netistä.

– On olemassa nettitoimistoja, joista voi tehdä tilauksen ilman kysymyksiä ja ilman omaisten yhteisymmärrystä. Tulee erityisen surullinen loppu elämälle, jos ei ehditä kysyä muiden omaisten mielipidettä, Sporre varoittaa.