Naisten palkanmaksu päättyy tältä vuodelta tähän

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisnaisten palkka on keskimäärin 83,4 prosenttia miesten palkasta.

Kotimaa
Rahaa.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Tänään perjantaina vietetään naisten palkkapäivää, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota naisten ja miesten väliseen palkkaeroon.

Naisten palkkapäivä on juuri tänään, sillä vuosipalkaksi muutettuna naisten palkanmaksu päättyy lokakuun lopussa. Tilastokeskuksen mukaan naisten palkka on Suomessa vuonna 2015 keskimäärin 83,4 prosenttia miesten palkasta. Vuosipalkassa ero on noin 7 600 euroa.

Tilastot kertovat, että naisten ja miesten palkkaeroissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia vuosien mittaan. Naisen euro on ollut jo pitkään noin 80 senttiä. Tilastokeskuksen mukaan palkkaerot kasvavat läpi työuran. Suurimmillaan ero on 60 ikävuoden tienoilla, jolloin mies tienaa kuussa jopa tuhat euroa enemmän kuin nainen. Keskimäärin naiset tienaavat enemmän alle 25-vuotiaina, noin 250 euroa kuussa samanikäisiä miehiä enemmän.

Naisten palkkapäivää on vietetty vuodesta 2011 toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n aloitteesta. Perjantaiaamuna STTK ja kansalaisverkosto TASAN! tapaavat tasa-arvoasioista vastaavan ministerin Juha Rehulan. Päivän aikana järjestetään myös teemaan liittyviä tapahtumia eri puolella Suomea.