1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Susi on kotiutumassa Uudenmaan metsiin

Korpien asukkina tunnettu susi on kotiutumassa myös ruuhka-Suomeen. Läntisellä Uudellamaalla, Fiskarsin metsissä asustavassa laumassa on nähty jopa kymmenen sutta. Näyttää siltä, että susi ei häiriinny asutuksesta.

Kotimaan uutiset
Sudenpennut juoksevat tiellä.
Raaseporin metsästysseuran riistakameraan tallentui kuva neljästä sudenpennusta heinäkuussa 2015.Suomen Metsästäjäliitto

Korpien asukkina tunnettu susi on kotiutumassa myös Uudenmaan metsiin. Eteläisin varmistettu susireviiri on Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajaseudulla, Raaseporin ja Salon kuntien alueilla.

Läntisellä Uudellamaalla, Fiskarsin metsissä osaksi asustavassa laumassa on nähty jopa kymmenen sutta. Nyt näyttääkin siltä, että korpien asukkina tunnettu susi sopeutuu mainiosti ruuhka-Suomen repaleisiin metsiin.

– Köyliön lauman jälkeläiset jotka ovat syntyneet tällaisessa vilejely-, mosaiikkimetsämaisemassa, niin ei heillä ole ainakaan synnyinalueen perusteella pakkoa valita jotain syrjäistä metsäaluetta, Varsinais-Suomen riistakeskuksen vt. riistapäällikkö Jörgen Hermansson sanoo.

Hermanssonin mukaan käsitys, että susi olisi vain synkkien salojen asukki on väärä, sillä susi on erittäin sopeutuvainen.

Lauma hajoaa keväällä

Läntisen Uudenmaan susipari sai suuren pentueen viime keväänä. Susipari hoitaa jälkeläisiä aina maaliskuulle jolloin niiden on lähdettävä uuden pentueen tieltä.

Hermansson pitääkin täysin mahdollilisena, että Uudellemaalle voi syntyä lähivuosina lisää susireviirejä, sillä susi on uskomaton liikkuja. Se saattaa jolkotella jopa tuhat kilometriä uuden asuinalueen toivossa.

Raasporin susireviirin rajoista ei ole tarkkaa tietoa, susireviirin koko yleensä on noin 100 000 hehtaaria. Hermansson povaa, että lumen tultua maahan tullaan läntisellä Uudellamaalla tekemään aikasempaa enemmän susihavaintoja.

Lue seuraavaksi