Yli puolet ruotsalaisista uskoo avaruuden älylliseen elämään

Ruotsalaisilta kysyttiin kantoja tieteeseen, uskontoon ja salaliittoteorioihin. Yli kymmenesosa katselee lentokoneiden piirtämiä usvajuovia epäluuloisina, ja kuusi prosenttia ei usko ihmisen käyneen Kuussa.

Maailman päästöt täytyisi saada rajuun pudotukseen jo 2020 jälkeen, summaa IPCC:n raportti. Kuva: Nasa

Yli neljännes ruotsalaisista on aivan tai melko varmoja siitä, ettei tiedettä tehdä vilpittömästi tieteen vuoksi, vaan teollisuus tilaa tutkijoilta itselleen mieluisia tuloksia.

Jos tämä on luokiteltavissa salaliittoteoriaksi, se on niistä yleisin kyselyssä (siirryt toiseen palveluun), jonka Vetenskap och Folkbildning -järjestö on teettänyt ruotsalaisten katsantokannoista tieteeseen, kvasitieteeseen ja salaliittoteorioihin.

Joistakin asioista ruotsalaisilla on varsin yhtenäinen mielipide. 90 prosenttia sanoo, että ilmastomuutos on totta, 85 prosenttia nimeää ihmiskunnan sen aiheuttajaksi, ja 81 prosenttia pitää sitä vaarallisena. 

Yksimielisiä ollaan myös elämän synnystä: vain neljä prosenttia vastaajista pitää elämää luotuna eikä evoluution tuloksena.

Lisäksi ruotsalaisilla on varsin vahva luottamus älylliseen elämään muillakin planeetoilla kuin Maassa. Siihen uskoo ainakin jossakin määrin 51 prosenttia kyselyyn vastanneista, ja vain 21 prosenttia ei pidä sitä mahdollisena tai todennäköisenä.

Ateisteja lähes neljä kertaa uskovien määrä

Eroa alkoi syntyä, kun kysyttiin paranormaaleista asioista eli sellaisesta, mitä nykytieteen keinoin ei kyetä selittämään. Niihin uskoo täysin tai jossakin määrin 37 prosenttia. Vastakkaisella kannalla on 44 prosenttia. 16 prosenttia empii.

Ihmisten elämää ohjaavaan korkeaan voimaan uskoo aivan varmasti 14 prosenttia ja ehdottomasti ei 38 prosenttia. 12 prosenttia on vakuuttunut siitä, että kuoleman jälkeen on elämää; 41 prosenttia pitää sitä täysin mahdottomana. 

Kun "korkea voima" täsmennettiin Jumalaksi, täysin uskovien luvuksi saatiin 12 prosenttia ja puhtaasti ateistien 46 prosenttia.

Lääketeollisuutta epäillään kepulikonsteista

Salaliittoteorioillakin on Ruotsissa kannattajansa, kysely kertoo. Teollisuuden ja tutkijoiden salaliitto on selvästi yleisin epäilys. Siihen uskoo 29 prosenttia, ja miltei yhtä moni ei ota kantaa. 

Seuraavaksi eniten – 15 prosenttia – on sellaisia, jotka uskovat lääketeollisuuden pyrkivän pitämään ihmiset sairaina saadakseen siitä voittoja. Toiselle kymmenelle – 12 prosenttiin – nousee myös joukko, joka pitää lentokoneiden taivaalle jättämiä vesihöyryjuovia keinona vaikuttaa ihmisiin tai säähän.

Seuraavillakin salaliittoteorioilla on ruotsalaisia kannattajia: länsimaat ovat tarkoituksella aiheuttaneet Ukrainan sodan (7 %), kuumatkat eivät ole totta vaan studiossa kuvattuja (6 %), vuoden 2001 terrori-iskut Yhdysvalloissa olivat maan oman hallituksen tekoja (5 %), ja autolautta Estonian uppoaminen ei ollut onnettomuus (3 %).