1. yle.fi
  2. Uutiset

Pyhäinpäivän muistokynttilät syttyvät netissä – "Lepää rauhassa, rakas isä"

Virtuaalisella suremisella on yhtä suuri merkitys kuin esimerkiksi hautausmaalle menemisellä.

Kotimaan uutiset
Punainen kynttilä lyhdyssä hautausmaalla.
Simo Pitkänen / Yle

Vielä joitakin vuosia sitten virtuaalista, netissä tapahtuvaa surunilmaisua pidettiin jopa rienaavana tai ainakin vähän arveluttavana. Tosi-surijoiden kuului reissata hautausmaalle, sillä virtuaalinen sureminen ei olllut ihan totta. Toisin on nyt. Suomalaisia virtuaalisia muistolehtoja on jo useita, viimeisimpänä entisen radiojuontajan Jussi Heikelän lanseeraama Will Remember You-sivusto. Virtuaalisissa muistolehdoissa voi kuvaannollisesti sytyttää kynttilän kaipaamansa ihmisen muistolle ajatelman tai muistotekstin saattelemana.

Psykologi Aapo Puskala on virtuaalisen muistolehdon ylläpitäjänä pioneeri. Hänen sytytakynttila.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivustonsa on toiminut jo vuodesta 2001 alkaen.

– Kun perustin sivuston, ajattelin luovani jotain hyvää ja hyödyllistä, mutta en osannut arvata, miten suuri merkitys on sillä, että ihminen saa ilmaista surunsa. Sen perusteella, millaisia viestejä kynttilöissä on, merkitys on todella suuri, Puskala kertoo

Sytytettyjen kynttilöiden määrä on kasvanut selvästi alkuvuosista. Nyt sivustolla palaa jo 700 000 muistokynttilää. Palvelua käyttävät ehkä hieman yllättäen eniten vanhemmat naiset, Puskala kertoo. Kynttilöiden mukana julkaistuista muistoteksteistä voi päätellä, että surijoita on joka lähtöön.

Kuva sivustolta sytytakynttila.fi.
Yle

Sivustoa moderoidaan tarkasti.

– Tällaisella sivustolla on tietenkin tärkeää, ettei sivulle päädy mitään asiatonta, mutta häiriköintiviestejä tulee todella vähän. Sekin kertoo minusta suremisen ja muistelun tärkeydestä. Tällä on myös jonkinlainen sosiaalinen merkitys, sillä viestit ovat julkisia, mutta en oikein osaa sanoa, mikä se on. Viestit ovat nimimerkillä, enkä ole havainnut, että niitä esimerkiksi jaettaisi eteenpäin linkkinä. Silti sillä, että kynttilä tulee julkiseksi, on käyttäjille suuri merkitys. Muistelu on yhtä aikaa yksityistä ja julkista, Puskala pohtii.

Puskala on itsekin sytyttänyt virtuaalisen kynttilän.

– Se tuntuu siltä, että minulle tärkeä asia on tullut tunnustetuksi. Tuntuu, että olen jollain tavalla ilmaissut itseäni jollekin, että tällainen asia on minulle tärkeä.

Pyhäinpäivän tienoilla kynttilöitä syttyy erityisen paljon niin virtuaalisesti kuin oikeastikin. Seurakunnat eivät ole pahoillaan siitä, että muistelu siirtyy osittain hautausmailta nettiin, sillä oikeat kynttilät aiheuttavat joka vuosi jäteongelmia hautausmailla. Seurakunnat toivovat, että muovisia hautakynttilöitä tuotaisiin jokaiselle haudalle vain pari kappaletta. Myös jätteiden kuljetus ja oikea lajittelu olisi hyvä muistaa, sillä väärä lajittelu aiheuttaa seurakunnille runsaasti hukkajätettä.

Lue seuraavaksi