Kiinan luopuminen yhden lapsen politiikasta sai kansalaisilta laimean vastaanoton

Sosiaalisessa mediassa kiinalaisia ovat kiinnostaneet enemmän julkkisten tuoreimmat kuulumiset kuin mahdollisuus lisätä omaa lapsilukua.

Ulkomaat
Pikkulapsia äitiensä sylissä, taustalla moderneja kerrostaloja.
Kiinalaislapsia Pekingin ostoskadulla lokakuun lopussa.How Hwee Young

Kiinalaiset eivät ole puhjenneet riemuun uutisesta, jonka mukaan valtio sallii vastaisuudessa perheisiin kaksi lasta. Vaurastuvassa ja keskiluokkaistuvassa Kiinassa kustannukset, uratoiveet ja kaupungistuminen toimivat useille edelleen käytännössä yhden lapsen politiikkana.

Kiinan tiedotusvälineissä hallituksen päätöstä on juhlittu sekä kansan tahdon että talouden voittona. Sosiaalisessa mediassa uutinen on kuitenkin herättänyt lähinnä välinpitämättömyyttä. Suositussa Sina Weibo -mikroblogissa aihe on vasta kahdeksanneksi kommentoiduin, kaukana julkkisten elämästä kertovien viihdeuutisten takana.

Sina-mediasivuston teettämässä kyselyssä, johon vastasi runsaat 150 000 kiinalaista, alle 30 prosenttia sanoi haluavansa enemmän kuin yhden lapsen.

Toinen lapsi voi tulla liian kalliiksi

Kiinalaisten into suuren lapsilukuun on hiipunut samaan tahtiin maan vaurastumisen kanssa. Monet pariskunnat ovat alkaneet lykätä jopa ainoan lapsen hankkimista etenkin työuransa ja taloutensa vuoksi.

Torstaisen uutisen jälkeen sosiaalisessa mediassa on keskusteltu muun muassa siitä, ettei valtio tue lapsiperheitä, ja siitä, että jo pienetkin asunnot ovat kaupungeissa kalliita.

Pienperheiden Kiinassa on myös tullut tavaksi satsata suuria summia "pikku keisariin" eli ainoaan poikaan. Jopa varsin pienituloisissa perheissä hänelle on kustannettu kalliita harrastuksia, mikä toiselle lapselle ei ehkä enää ole mahdollista edes uhraamalla muista menoista.

Lastenruokateollisuus tyytyväinen

Hallituksen päätöksen ei parhaassakaan tapauksessa odoteta aiheuttavan nopeaa vauvakuumetta kiinalaisperheissä. Lisäksi vie kaksi vuosikymmentä, ennen kuin uuden politiikan aikana syntyneiden lisälasten etujoukko on työiässä.

Kiinalaisten mediaani-ikä on jo nykyisin Aasian korkeimpia, ja vuoteen 2025 mennessä sen arvioidaan nousevan 40 vuoteen. Ensi vuodesta alkaen puolestaan työikäisten määrä kääntyy laskuun.

Hallituksen mielenmuutoksesta hieroo tällä hetkellä käsiään lähinnä teollisuus, joka tuottaa lastenruokia ja -vaatteita ja leikkikaluja – eikä ainoastaan Kiinassa. Yhdysvaltalaisen äidinmaidonkorvikkeita tuottavan Mead Johnson -yhtiön osakkeiden arvo ponkaisi torstaina kolme prosenttia. Yhtiö saa yli puolet tuotoistaan Kiinasta.

Lähteet: AFP, AP