1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Miehet käyvät kirjastossa naisia vähemmän mutta viettävät siellä enemmän aikaa

Vain miesten lainaamia teoksia ovat muun muassa Access- ja Windows 7 -oppaat, Robot Building for Beginners sekä Humalan henki eli juomatapojen tarina.

Kotimaan uutiset
Henkilö ottaa kirjaa kirjaston hyllystä.
Mirva Korpela / Yle

Miehet käyttävät kirjastopalveluja jonkin verran naisia vähemmän. Esimerkiksi helsinkiläisistä kirjastokortin käyttäjistä 38 prosenttia on miehiä ja 62 prosenttia naisia. Tilanne on samansuuntainen sekä muualla Suomessa että muissa EU-maissa keskimäärin.

Helsingissä naiset ovat ahkerampia lainaajia jo viisivuotiaasta lähtien. Vasta yli 80-vuotiaiden ikäryhmässä miehet ohittavat naiset kirjastokortin käytössä.

Miehet kuitenkin viettävät enemmän aikaa kirjastossa. Yli tunnin pituisten käyntien tekijöistä enemmistö on miehiä. Miehet myös lukevat selvästi enemmän kirjaston e-lehtiä.

Miesten teoksia: Windows 7 -opas ja Humalan henki

Lainaustilastojen perusteella miehiä kiinnostavat erityisesti luonnontieteet, historia, musiikki, tekniikka ja tietotekniikka.

Ainoastaan miesten kirjastokorteilla lainattuja teoksia ovat muun muassa Access- ja Windows 7 -oppaat, Robot Building for Beginners sekä Humalan henki eli juomatapojen tarina.

Monissa kirjastoissa otetaan osaa ensi viikolla vietettävään miesten viikkoon. Tarjolla on esimerkiksi muusikko- ja kirjailijavieraita sekä lastentapahtumia.

Lue seuraavaksi