1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Finnair kurotti historialliseen tulokseen, päätöksiä kotimaan reittien kohtalosta lähiaikoina

Lentoyhtiö teki heinä-syyskuussa voittoa yli 60 miljoonaa euroa. Kohennuksen taustalla ovat muun muassa lipputulojen kasvu ja yhtiön säästötoimet. Monilla kotimaan reiteillä Finnair tekee tappiota.

Kuva: Yle

Lentoyhtiö Finnair kertoo heinä–syyskuun vuosineljänneksensä olleen yhtiön kaikkien aikojen paras: lentoyhtiön toiminnallinen liiketulos oli 64,2 miljoonaa euroa. Samaan aikaan viime vuonna lukema oli 26,7 miljoonaa euroa.

Tammi–syyskuun osalta liiketulos oli 22,9 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin yhtiö teki tappiota 27,1 miljoonaa euroa. Nyt yhtiö arvioi toiminnallisen tuloksensa olevan tänä vuonna nollatasolla tai hiukan positiivinen.

Toimitusjohtaja Pekka Vauramo perustelee tulosta syntyneen, sillä yhtiön lipputulot ovat kasvaneet ja matkustajaliikenteen käyttöaste parantunut. Vaikutusta on ollut myös yrityksen säästötoimilla ja polttoaineen hinnan laskulla.

"Vuoden kuluttua ei olla samassa tilanteessa"

Toimitusjohtaja Vauramo kertoo, että yhtiön matkustajaliikenteen kannattavuus on kohentunut sen kaikilla liikennealueilla paitsi kotimaassa, jossa yhtiö tekee tappiota useilla reiteillä.

– Tästä on avoimesti keskusteltu esimerkiksi paikallisten yritysten kanssa, että miten saisimme lisää matkustajia, Vauramo kertoo.

Hän sanoo, että kotimaan reittien mahdolliset lopettamiset riippuvat "matkustamisen aktivoinnista".

– En usko, että vuoden päästä ollaan samassa tilanteessa kuin nyt, Vauramo vastaa kysymykseen mahdollisten reittilakkautusten aikataulusta.

Pian seitsemän jättikonetta?

Finnair aloittaa ensi vuonna lennot Etelä-Kiinaan Guangzhouhun, joka tunnetaan myös Kantonina, ja Fukuokaan Japaniin. Se aikoo lisätä lentojaan Yhdysvaltoihin Miamiin ja Chicagoon.

Yhtiö sai lokakuun alussa käyttöönsä ensimmäisen A350-laajarunkokoneen. Niitä se hankki Aasian-reittejään varten. Finnair ennakoi, että ensi vuoden loppuun mennessä sillä on käytössään seitsemän A350-konetta. Kaikkiaan se on tilannut niitä 19 lentokonevalmistaja Airbusilta.