Koulujen ruokahävikkiä saatu kuriin purkkapalkkiolla

Kouluissa ja päiväkodeisa menee ruokaa roskiin vuodessa miljoonien arvosta. Ruokaa ei enää arvosteta kuten ennen vanhaan.

Kotimaa
Kouluruokaa lautasella.
Yle

Kouluissa etsitään kuumeisesti keinoja ruokahävikin vähentämiseksi. Esimerkiksi Vantaalla kouluissa ja päiväkodeissa menee ruokaa roskiin vuodessa miljoonan euron arvosta.

Monissa kunnissa jo myydään ylijäänyttä kouluruokaa ulkopuolisille.

Ruokatieto Yhdistyksen projektikoordinaattorin ja kotitalousopettajan Minttu Virkin mukaan positiivinen palkkio on avain, että ruoka ei päädy roskiin.

– Helsingissä on kokeiltu menetyksekkäästi sellaista, että oppilas on ollut astoiden palautuspaikalla, ja jos lautanen on ollut tyhjä, niin palauttaja on saanut palkinnoksi ksylitolipurkan tai pastillin, Virkki sanoo.

Ruokatieto Yhdistys on myös perustanut kouluihin oppilaista Kouluruoka-agentteja, jotka ovat osa koulunsa ruokailua kehittävää tiimiä.

Ruuan arvostus kunniaan

Marttaliitossa uskotaan, että ruuan hävikki kouluissa pienenee jos ruokaa arvostetaan myös kotona.

– Lapsille on näytettävä kädestä pitäen miten ruoka syntyy, voi viljellä vaikka porkkanaa. Silloin näkee kuinka monen käden kautta ruoka kulkee, sanoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä.

Varsinkin nuoret ovat turhan tarkkoja pakkausten parasta ennen -päivämäärien kanssa.

– Pitää luottaa omiin aisteihin, parasta ennen ei ole viimeinen käyttöpäivä. Tämä koskee etenkin hapanmaitotuotteita, Härmälä korostaa.