Kuoleminen on kalleinta pääkaupunkiseudulla – Hautauksen saa halvalla netistä

Hautaustoimistojen kilpailuttaminen on turhaa, koska hautauksen hintaerot jäävät olemattomiksi. Halvat pahviarkut eivät yleisty, sillä osa krematorioista ei hyväksy niitä.

Kotimaa
Ruumisarkkujen valmistusta Mansikkamäen ruumisarkkutehtaalla.
Ruumisarkkujen valmistusta Mansikkamäen ruumisarkkutehtaalla.Yle

Läheisen kuolema on kova paikka ja harva jaksaa siinä vaiheessa ryhtyä vertailemaan hintoja. Hautaustoimistojen liiton mukaan hinta ei edes ole kilpailuvaltti. Onko siis samantekevää, minkä hautaustoimiston valitsee?

– Kyllä se on ihan sama. Toimisto valitaan palvelun perusteella, puheenjohtaja Kyllikki Forsius Hautaustoimistojen liitosta sanoo.

Hintakilpailu on olematonta, koska arkkuja ja uurnia tekee Suomessa vain puolenkymmentä yritystä. Kaikki hautaustoimistot tilaavat tuotteensa samoilta firmoilta. Omaiset käyttävät Suomessa hautauskuluhin keskimäärin 1 500-3 000 euroa.

Hautapaikka 0-600 euroa

Pääkaupunkiseudulla kuoleminen on kallista. Jo pelkästään hautapaikka maksaa Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa 1 600 euroa. Maksuja keräävät seurakunnat. Hinnat vaihtelevat eri puolilla maata nollasta eurosta ylöspäin.

Pääosin perheet pyörittävät hautausalaa. Yksi perheyrityksistä on Mansikkamäen ruumisarkkutehdas Hyvinkäällä. Yritys valmistaa edullisia arkkuja ja välittää kallita kokopuuarkkuja.

– Pystymme tekemään arkun satasella. Päälle tulee alvi. Kalleimmat täyspuiset arkut maksavat useita tuhansia euroja, Mansikkamäen toimitusjohtaja Markku Mansikkamäki sanoo.

Suomen suosituin arkku on Mansikkamäen mukaan "sossuarkku". Se tarkoittaa halpaa arkkua, jonka sosiaalitoimisto korvaa varattomalle.

Halpoja arkkuja Virosta

Hautausala muuttuu hitaasti. Virosta tulee Suomeen halpoja arkkuja. Hautauspalvelut, eli ruumisarkun ja vainajan kuljettamisen siunauskappeliin, voi tilata myös netistä. Toimitusjohtaja Reima Huotari pyörittää Hyvinkäällä Hautausnetti.fi-nimistä yritystä. Netin hautaustoimistoja on arvosteltu hintojen polkemisesta.

Halvemmat hinnat johtuvat siitä, että nettitoimistolla ei ole kivijalkakonttoria ja kaikki palvelut ostetaan ulkoa.

– Asiakkaan ei tarvitse kertoa meille, miksi hän haluaa ostaa edullisen arkun tai miksei hän halua hoitaa itse hautauksen liittyviä asioita kuten soittaa seurakuntaan, Huotari kertoo.

Nettitoimistot houkuttelevat asiakkaiksi etenkin ulkomailla asuvia omaisia, jotka eivät pääse käymään paikan päällä ennen hautajaisia. Hautauspalveluiden valikoima on kapeampi, mutta nettipalveluiden hinnat ovat kolmanneksen halvemmat kuin kivijalkayrityksissä.