Kim Väisänen tulokärki Uudellamaalla 15 miljoonalla – tässä 30 suurituloisinta

Uudenmaan ykkönen viime vuonna oli Kim Väisänen runsaalla 15 miljoonalla eurolla. Hän oli koko maan tilastossa kuudes. Väisänen pitää hyvänä verotietojen julkistamista.

verotus
Kim Väisänen.
Ari Haimakainen / Yle

Väisänen tienasi enimmät rahansa myymällä Blancco-yrityksensä, 25 miljoonaa euroa. Ansiotuloja hänelle kertyi vain vajaat 160 000 euroa.

– Tämä tuntuu siltä, että on tultu pistesijoille. Maakuntasarjassa vielä pärjäsi, mutta olympialaisissa tuli kunniakas kuudes sija, Väisänen kommentoi.

Kim Väisästä huolestuttaa se, että viime vuonna perustettiin nettona vain 75 osakeyhtiötä. Yhtä vähän on edellisen kerra perustettu tiettävästi vuonna 1995.

– Osasyynä siihen on varmastikin se, että poliitikot ovat siirtyneet keinulautaverotukseen. Ensin laskettiin reilusti yhteisöveroa ja vastapainoksi nostettiin pääomaveroa.

Tämä johtaa Väisäsen mukaan siihen, että kun yhteisöveron jälkeen maksetaan osinkoa, niin suomalaisesta osingosta 60 prosenttia menee maan rajojen ulkopuolelle.

– Käytännössä yhteisöveron lasku on hyödyttänyt hyvin paljon ulkomaisia omistajia ja ajaa Suomea tytäryhtiötalouteen, kun taas pääomaveron korotuksen maksavat pelkästään Suomessa toimivat yrittäjät ja yritysten omistajat.

Julkisuus on hyvä asia

Kim Väisäsestä verotietojen julkistaminen on hyhvä asia. Se kuuluu avoimeen demokratiaan.

– Jos ne eivät olisi julkisia, emmehän me olisi mitenkään aikoinaan tietäneet täysin pöyristyttäviäst ja pölhöistä optioista, joita tehtiin esimerkiksi Fortumissa. Eikö yhtenä vuonna kuusi eniten tienaavista ollut fortumilaisia.

Väisänen korostaa sitä, että mikäli verotiedot eivät olisi olleet julkisia, suuren yleisön tietoon ei olisi koskaan tullut se, miten Fortumin pääomistaja eli valtio oli täysin epäonnistunut kannustinohjelman laadinnassa.

Kyösti Kyöstilä kakkosena

Toiseksi eniten tuloja yhteensä Uudellamaalla keräsi Kyösti Kyöstilä, runsaat 15 miljoonaa euroa hänkin. Ansiotuloja hammashoitolaitteita valmistavan Planmecan omistajana tunnettu Kyöstilä tienasi hieman yli 70 000 euroa.

Kaksikon veroprosentti oli 32:n tietämissä. Eniten veroja suhteellisesti maksoi suurimman ansiotulopotin, 6,1 miljoonaa euroa tienannut Lasse Louhento. Häneltä verottaja nappasi 52,5 prosenttia.

Matti Alahuhdan ja Kari Stadighin tulot olivat kymmallakin yhteensä 4,8 miljoonaa euroa. Veroprosenttikin oli heillä likipitäen sama reilut 46.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Valitse koko maa tai maakunta

tiedot