Olavi Virran ehtymätön tarina – teatteri tuo esiin uusia puolia pimennosta

Olavi Virta on suurmies, jonka tarinaa on kerrottu monin keinoin. Uusi, pienen teatterin suurproduktio on tarttunut pimentoon jääneeseen osaan: tähden hyväksikäyttäjiin sekä niihin, ketkä miestä rakastivat ja ketkä eivät.

musiikki
Kunto Ojansivulle Olavi Virran rooli ei ole uutta.
J+J Teatterin Olavi – elämän virta -näytelmä on tarttunut Virran uran ja elämän keskeisiin vaiheisiin 1950-luvun alkupuolelta lähtien.

Olavi Virtaa on kuvattu esimerkiksi sotavuosista toipuvan sukupolven idoliksi ja 1950-luvun ylivertaiseksi tanssilavakansan tunteiden tulkiksi.

Miehen mahtavuus ei silti pelota Jämsänkoskella, jossa Olavi – elämän virta on J+J Teatteri on tarttunut Olavi Virran uran ja elämän keskeisiin vaiheisiin 1950-luvun alkupuolelta lähtien.

Myös teatterin mittakaavassa kyseessä on suurteos.

Vaimo on tietysti ruoskinut minua siihen suuntaan, mitä tämä tarina kertoo.

Näyttelijä Kunto Ojansivu

Virran lakerikenkiin näytelmässä astuu Kunto Ojansivu, jolle kerta ei ole ensimmäinen: hän on vuosien saatossa näytellyt useasti Olavi Virtaa.

Silti mies on jälleen tehnyt parhaansa päästäkseen viihdemaailman suurmiehen ihon alle kuuntelemalla musiikkia ja lukemalla elämäkertoja. Virta on Ojansivulle lapsuudesta saakka tuttu, sillä hänen isänsä lauloi usein Virran lauluja.

Näytelmän ohjaa Kunto Ojansivun vaimo Anna-Maija Ojansivu.

– Hän on tietysti ruoskinut minua siihen suuntaan, mitä tämä tarina kertoo, mutta aina sieltä löytyy jotain uutta. Tämänkään jälkeen Virtaa ei ole tehty loppuun.

Ojansivun mukaan nyt nähtävä näytelmä kertoo muun muassa sen, ketkä käyttivät hyväkseen Virtaa, ketkä rakastivat ja ketkä ei.

– Olavi tosin käytti itsekin hyväkseen yhtä jos toista.

Monelle mieleenpainuvin Virran lauluista on Hopeinen kuu, mutta Ojansivun henkilökohtainen suosikki on Sinitaivas.

Virta ja tärkeät naiset

Käsikirjoittaja Risto Hakola valmistautui myös lukemalla elämäkertoja kokonaiskuvan muodostamiseksi. Kun kynä alkoi viedä, näytelmän rakenteesta muodostui episodimainen.

– Näytelmä lähtee liki lopusta palaten aikaan, jolloin Virta nousee pinnalle ja taas kelaa loppuun, ei siis mikään perinteinen draaman kaari. Toivottavasti Virran ja läheistensä elämänkaaret selviävät katsojille, käsikirjoittaja sanoo.

Läheisistä mukana on esimerkiksi vaimo Irene Virta, jonka kanssa naistenmiehenä tunnettu Virta solmi elämänsä ainoan avioliiton.

Hulda ja äiti ovat oikeastaan ainoat naiset, jotka pyyteettömästi rakastivat Olavia.

Ohjaaja Anna-Maija Ojansivu

Toinen keskeinen nainen on Pispalan pienessä yksiössä asuva Hulda, joka otti Virran loppuvuosina hoiviin.

Kolmas keskeinen henkilö levymoguli Niilo Saarikko, joka houkutteli Virran pois Fazerilta.

– Hän antoi Virralle vapauksia, mutta se johti siihen, että ilmeisesti opetti lopullisesti bilepuolen Virralle.

Ohjaaja Anna-Maija Ojansivu nähdään Huldan ja Virran äidin roolissa.

– He ovat oikeastaan ainoat naiset, jotka pyyteettömästi rakastivat Olavia.

Kunto Ojansivua haastatteli Marja Roiha.