Ministeri Sanni Grahn-Laasosen paimenkirjeelle tukea Hämeestä

Kohua herättänyt opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen avoin kirje yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen johdolle saa myös tukea. Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori Pertti Puusaari pitää opetus- ja kulttuuriministerin kirjeessä esittämiä ajatuksia pääasiassa oikean suuntaisina.

Kotimaa
HAMKin rehtori Pertti Puusaari työhuoneessaan
Nina Keski-Korpela / Yle

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen esitti kirjeessään (siirryt toiseen palveluun) huolensa muun muassa koulutustason laskusta yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Hänen mukaansa nuorten ja aikuisten osaamisessa on isoja puutteita.

– Olen ministerin kanssa ehdottomasti aivan samaa mieltä, sanoo Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori Pertti Puusaari.

– Meillä täällä HAMKissa on ollut pidempään jo sama näkemys. Siksi teimme jo pari vuotta sitten uuden strategian, jonka mukaan koulutusta ja tutkimusta pitää uudistaa moderniksi, tämän päivän tasolle.

Nainen haastateltavana.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen vaatii avoimessa kirjeessään lisää tehoa korkeakouluilta.Ville Välimäki / Yle

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen moitti kirjeessään korkeakoululaitosta sirpaloituneeksi ja vaati päällekkäisyyksin purkamista. Tämäkin saa Pertti Puusaarelta kiitosta.

– Me aloitimme silloin kaksi vuotta sitten myös tämän asian korjaamisen. HAMKissa päätettiin keskittyä omiin vahvuuksiin ja neljään osaamisalueeseen. Haluan uskoa, että HAMK on jo opetus- ja kulttuuriministerin viitoittamalla tiellä.

Byrokratia on korkeakouluissa todellista

Sanni Grahn-Laasonen kirjeineen on saanut kenties eniten kritiikkiä, kun hän on moittinut korkeakoululaitoksia byrokraattisiksi. Opetus- ja kulttuuriministeri kirjoittaa, että jopa 40 prosenttia korkeakoulujen henkilöstöstä toimii muissa kuin opetus- tai tutkimustehtävissä ja se on liikaa. Rehtori Pertti Puusaari on paljolti samaa mieltä.

– Kyllä meilläkin byrokratiaa on varmasti vielä liikaa. Olen laskenut, että hallinnossa meillä tosin on vain noin kymmenen prosenttia henkilökunnasta. Tietysti sitten on vaikeaa laskea, ovatko esimerkiksi kirjaston työntekijät, jotka ovat opetusta varten, opetukseen laskettavaa henkilökuntaa vai ei.

– Mutta jos ollaan rehellisiä, on meilläkin itse tehtyä byrokratiaa, jota on syytä purkaa, ja sitä on varmaan aika paljon. Olisi hyvä, jos saisimme, ministerin toiveiden mukaisesti, kaikki tehot siihen, että tekisimme laadukasta koulutusta ja laadukasta tutkimusta, korostaa Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori Pertti Puusaari.