Suomen kuuluisin hukkuneiden etsijä: "112 ruumiiseen lopetin laskemisen"

Punkaharjulainen Reino Savukoski on ehkäpä Suomen kuuluisin kadonneita ihmisiä vesistöistä etsivä henkilö. Mies on tehnyt vapaaehtoistyötään jo vuosikymmenten ajan.

Kotimaa
Reino Savukoski veneensä kyydissä.

Siniseen pilkkihaalariin pukeutunut oranssipipoinen mies kävelee kiikkerää laituria pitkin pienelle kumiveneelle. Miestä seuraa labradorinnoutaja. Tottuneesti mies nostaa kalustoa kyytiin ja lähtee vesille. Veneiljä napsauttaa kaksi veneen keulassa olevaa monitoria päälle ja kääntää sähkökäyttöiseen perämoottoriin lisää vauhtia.

Tämän rutiinin punkaharjulainen Reino Savukoski on tehnyt eri puolilla Suomea ja ulkomailla satoja, ellei tuhansia kertoja. Savukoski etsii - ja löytää - veden alta ruumiita.

Reino Savukoski on ollut 1990-luvun alkuun saakka töissä Rajavartiolaitoksella ja tekee myös yksityisetsivän töitä.

– Rajavartiostossa olin ylirajanvartijana, ennen kuin erotettiin hullun papereilla, mutta Savonlinnan poliisi otti minut täydennyspoliisiksi. Kiitos siitä, etsijä kertaa.

Ensimmäinen etsintä vuonna 1989

Tällä erää Reino Savukoski tiimeineen on etsimässä kadonnutta henkilöä Espoossa Nuuksion kansallispuiston reunamilla. Etsintä on hakuammuntaa, sillä minkäänlaista varmuutta siitä, että kadonnut olisi vedessä, ei ole. Silti Savukoski jaksaa etsiä.

Alkusysäyksen etsintöihin mies sai vuonna 1989, kun hänen ystävänsä hukkui juhannuksen aikaan.

– Yli 112 henkilöä olen löytänyt. Siihen lopetin laskemisen, sillä se on hätänumero ja poikani syntymäpäivä, Savukoski sanoo.

– Kyllä tämä on paljon antanut, mutta on se välillä vienyt miehestä mehut pois. On henkisesti ja fyysisesti raskasta työtä.

Rankimmaksi kokemukseksi etsijäekspertti mainitsee Taipalsaarella tapahtuneen onnettomuuden, jossa seitsemän varusmiestä hukkui.

– Terapia auttoi. Olen selvinnyt kuitenkin mielestäni hyvin siitä.

Koira ja kaikuluotain

Veneen keulassa on kaksi monitoria, joista toinen piirtää veneen kulkemaa reittiä. Toisessa näkyy viistokaikuluotaimen piirtämä kuva. Luotaimen kuva näyttää kuin sulalta metallilta. Välillä kuvaan piirtyy muotoja.

– Tukki tulee erinomaisen hyvin näkyviin tuolla oikealla puolella. Aika pitkäkin tukki. Tuo pyöreä muoto on kivi, Reino Savukoski opastaa.

Laitteet ovat päivittyneet vuosien mittaan. Nykyisin kuva piirtyy luotaimella varsin tarkasti.

– Esimerksi kaikki raajat näkyvät ihmisestä.

Apuna on myös Radar-koira. Radar on Savukosken kouluttama ruumiskoira.

– Koira haistaa kauempaa kuin tekniset laitteet. 52 metriä on syvin paikka, mistä koirani löysi hukkuneen.

Käytössä olevalla robottikameralla voidaan tutkia koiran tai kaikuluotaimen osoittamaa paikkaa tarkemmin. Sen jälkeen tilataan paikalle sukeltajat ja lopulta poliisin tutkijat.

Löytyminen usein helpotus

Kadonneita vedestä etsivä Reino Savukoski törmää luonnollisesti hommissaan suureen suruun.

– Kun kuolema tulee tietoon, niin se on helpotus, kun ei ole epätietoisuutta enää. Epätietoisuus on se kaikkein pahin, mikä rassaa omaisia.

Vuonna 1948 syntynyt Savukoski ei vielä ajattele eläkepäiviä, kun häneltä kysyy kuinka kauan mies aikoo hommia jatkaa.

– Niin kauan, kunnes vanhainkotiin viedään. Mutta sieltäkin ajattelin karata. Tää on intohimo mulle, en voi tätä luovuttaa.