Puolustusministeri Jussi Niinistö: "Jokaiselle sukupolvelle on tärkeää kokea viime sotien ihme"

Sotahistoriasta väitellyt ministeri pitää itsensä terässä nauttimalla alan kirjallisuutta säännöllisesti. Hän uskoo jokaisen sukupolven tarvitsevan annoksen talvisotaa.

Jussi Niinistö Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Puolustusministeri Jussi Niinistö ei suinkaan usko pelkkään maanpuolustustahtoon. Sotahistorioitsijanakin tunnettu Niinistö kertoo ottaneensa ministerinä oppia kirjallisuudesta ja tutkimuksesta.

Sotavuodet jättivät syvät uurteet kansalliseen muistiin.

Jussi Niinistö

Erityisesti yhden käytännön politiikkaa hyödyttävän läksyn kirjallisuuden ja tutkimuksen yhdistäminen on hänelle opettanut.

– Maanpuolustustahto on tietenkin olennainen, mutta aseistustakin pitää olla ja nykyaikaista sellaista.

Tällä hetkellä ministerin käsissä kuluu Jouko Vanhtolan kirja Tankit Tuleen.

– Se on hyvin silmiäavaavaa luettavaa nykypäivän päättäjälle. Siinä varsin kovin sanoin kritisoidaan 1930-luvun varustelutilannetta. Silloin vitkasteltiin ja kitsasteltiin panssaritorjunnan aseistuksen hankinnassa. Se maksettiin sitten Talvisodassa Suomalaisella verellä. Sellaista virhettä ei saa tänä päivänä päästää tapahtumaan.

Kohtalonhetket kiinnostavat

Suomen vuosien 1939-1945 välillä käymien sotien tapahtumat kiinnostavat monia edelleen. Sotakirjat ovat muun muassa suosittuja isänpäivälahjoja. Kirjallisuus on yksi suurimmista syistä siihen, miksi Niinistö aikoinaan kiinnostui Suomen sodista.

– Toki nuorena miehenä tuli luettua Korkeajännitystä. Kirjojen kautta tie vei arkistoihin, opiskelemaan ja haastattelemaan aikalaisia.

Nyt on viimeiset hetket kuulla aikalaisia.

Jussi Niinistö

Puolustusministerin mukaan kirjat ja elokuvat tarjoavat mahdollisuuden elää mennyt uudestaan. Erityisen kiinnostavan talvi- ja jatkosodasta tekee se, että kyse oli hänen mukaansa kansakunnan eloonjäämiskamppailusta.

– Sotavuodet jättivät syvät uurteet kansalliseen muistiin. Se, että Suomi oli talvisodassa käytännössä yksin vastassa täysin ylivoimaista vihollista ja selvisi siitä, on maailmanhistoriallisesti ainutlaatuista. Jokaiselle sukupolvelle on tärkeää kokea tämä viime sotien ihme, Niinistö sanoo.

Tutkittava ei lopu

Takavuosina tutkittiin paljon sodan suuria linjoja, sotasankareita ja esimerkiksi kokonaisten joukko-osastojen liikkeitä. Ilmassa on ollut merkkejä tutkimusmielenkiinnon siirtymisestä tavallisiin rintamamiehiin ja kotirintamalle.

– Nykypolvet haluavat  tietää, mitä isoisät ja isät todella kokivat taisteluissa ja muualla sodan melskeessä. Nyt on myös viimeiset hetket kuulla aikalaisia, Niinistö sanoo.

Niinistö uskoo, ettei kaikkea ole vielä tutkittu. Hän kuitenkin muistuttaa, että on muutakin tutkittavaa kuin Talvi- ja Jatkosodat.

 – Esimerkiksi itsenäistymisvaiheesta löytyy vielä tutkittavaa. Puhumattakaan vielä aiemmista sodista, joissa suomalaisia on ollut mukana.

Suuria aukkoja Suomen sotahistoriassa tuskin on, uskoo Niinistö. Jotain voi kuitenkin paljastua vielä toisen maailmansodankin ajoilta.

– Venäjän arkistot voivat tuoda jotain uutta valaistusta, jos niitä saadaan auki. 90-luvulla ne ehtivät olla jonkin aikaa auki, mutta viime aikoina yhteistyö on ollut nihkeää.