Suomi siirtyy yhden luukun taktiikkaan – turvapaikkakäsittely lyhenee kuukausikaupalla

Jatkossa yksi viranomainen hoitaa yhdellä kertaa turvapaikanhakijan alkukuulemisen ja puhuttelun. Nyt näiden kahden askeleen välillä on pitkä ja kallis odotusaika.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoita
Turvapaikanhakijoita saapumassa Tornion järjestelykeskukseen 21. lokakuuta.Panu Pohjola / Lehtikuva

Suomi nopeuttaa turvapaikanhakijoiden käsittelyn mallia. Ongelmana on tällä haavaa peräti 22 000 rekisteröidyn turvapaikanhakijan jono, jonka hänniltä kestää kuukausia päästä turvapaikkapuhutteluun.

Marraskuun alusta lukien yksi ja sama ihminen hoitaa sekä rekisteröintiin liittyvän alkukuulemisen että itse puhuttelun.

– Vältytään useiden kuukausien odotusajalta, joka jää tällä hetkellä poliisitutkinnan ja turvapaikkapuhuttelun välille, poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta kertoo.

Käytännössä molemmat tehtävät siirtyvät vähitellen Maahanmuuttovirastolle. Tähän saakka alkukuuleminen, jossa selvitetään lähinnä tulijan henkilöllisyys ja matkareitti, on ollut poliisin hoidossa.

Maahanmuuttovirasto palkkaa 400 uutta virkailijaa

– Meillä on nyt Maahanmuuttovirastossa noin sata työntekijää turvapaikkaprosesseissa. Määrä viisinkertaistuu, sillä olemme rekrytoineet 400 virkailijaa, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Juha Similä kertoo.

Turvapaikkahakemusten keskimääräinen käsittelyaika on noin 140 vuorokautta.

– Nyt on ehtinyt kertyä ruuhkaa syksyn aikana, mutta kun uudet virkailijat pääsevät täyteen vauhtiin, saamme jonot purettua, Similä arvioi.

Turvapaikkahakemusten ratkaisemisessa itse puhuttelu on kriittinen. Maahanmuuttovirasto on vastikään kiristänyt perusteita turvapaikan myöntämiselle maantieteellisen kotipaikan perusteella.

Etenkin irakilaisten hakemuksia ratkaistaan nyt yksilöllisesti sen mukaan, mihin syihin hakija vetoaa turvapaikkapuhuttelussaan ja miten hän perustelee turvapaikan tarvettaan.

Valtaosa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista on irakilaisia. Kymmenientuhansien hakemusjonossa näkyy viikkoja kestänyt käsittelyjen jäädytys sillä aikaa, kun Maahanmuuttovirasto pohti tiukennuksia myöntöperusteille.