Kauhukierroksella tositarina kauhistuttaa enemmän kuin keksitty kummitusjuttu

Kauhutarinat ovat kiehtoneet ihmisiä jo kauan ennen kaupallisen halloweenin yleistymistä. Turun Linnassa historian karmeat kauhutarinat kiehtovat niin, etteivät kaikki edes mahdu opastetuille kierroksille.

Kotimaa
Turun Linna.
Turun Linna.Kalle Talonen / Yle

Halloween-juhlan hengessä luurangot, zombiet ja noidat voivat olla tähän aikaan vuodesta aika in, mutta jos haluaa tehdä havainnon oikeasta kummituksesta, kannattaa krääsäkaupan sijaan poiketa vaikkapa Turun Linnaan.

Nina Lepokorpi on juuri jäänyt eläkkeelle tutkijan työstä, mutta vetää edelleen kauhukierroksia Turun Linnassa. Kierroksilla on tullut koettua kummallisia juttuja.

Nina Lepokorpi.
Nina Lepokorpi.Kalle Talonen / Yle

– Olen kuullut täällä esimerkiksi hyvin merkillisiä ääniä. Kerran tulimme kierroksella kirjurin tuvasta eteläiseen saliin. Kirjurin tuvasta alkoi kuulua ääntä, joka muistutti lehtien selaamista. Moni kuuli tuon äänen ja kierroksen päätyttyä mukana olleet kiittelivät 'hyvin järjestetystä efektistä'. Hämmästelimme asiaa ja kävimme sitten vielä tarkistamassa kirjurin tuvan kierroksen jälkeen, mutta ei siellä ketään ollut, Lepokorpi kertoo.

– Ehkä äänen teki kirjuri, joka oli loukkaantunut, kun kierroksella vähän moitimme häntä rahanahneeksi. Vähän outo olo siitä tuli, kun se ääni kuului niin selvästi.

Kierrokset loppuunmyytyjä – moni tahtoisi nähdä kummituksen

Kauhukierrokset ovat hyvin suosittuja ja nytkin loka-marraskuun kaikki perjantai-iltojen kierrokset ovat loppuunmyytyjä. Moni tahtoisi nähdä kierroksella kummituksen.

Kyllä täällä kummituksia liikkuu. Täällä on useampaan otteeseen nähty esimerkiksi pieni mies, joka hiippailee usein Jaakko Ilkan vankilan tienoilla.

Nina Lepokorpi

– Kyllä täällä kummituksia liikkuu. Täällä on useampaan otteeseen nähty esimerkiksi pieni mies, joka hiippailee usein Jaakko Ilkan vankilan tienoilla.

Lepokorpi johdattaa toimittajan pimeään paikkaan, jossa pieni mies on nähty.

– Seisomme nyt vanginvartijoiden tilassa ja alapuolella on vankityrmä. Pienen miehen on tässä nähty menevän alas tyrmään ja häviävän, Lepokorpi kertoo.

Pienen miehen näki ensin Linnan siivooja. Juttua ei oikein uskottu, mutta viikon kuluttua havainnon teki samassa paikassa kesävahtimestari.

– Hän tuli naama valkoisena ja sanoi ensin tietävänsä, että häntä ei uskota. Hän kuitenkin kertoi nähneensä tuon pienen miehen, Lepokorpi sanoo.

Pienen miehen mysteeri on edelleen selvittämättä. Viimeisen kerran havaintoja teki japanilaisten turistien ryhmä pari vuotta sitten.

– Eräs ryhmän nainen oli kokenut, että joku oli tarttunut häntä pohkeeseen, kun hän yritti poistua huoneesta, Lepokorpi kertoo.

Tarinoita on paljon

Nina Lepokorpi sanoo, että kummallisia havaintoja kokevat sekä kävijät että Linnassa työskentelevät.

– Esimerkiksi museovalvojat ovat nähneet kaikenlaista aamuisin, kun on vielä hiljaista. Samoin iltahämärissä on tehty havaintoja. On nähty esimerkiksi varjojen liikkuvan siellä täällä, Lepokorpi kertoo.

Ihmisen mielikuvituksella ei ole ollut rajoja, kun on keksitty esimerkiksi kaikenlaisia kidutusmenetelmiä tai teloituskeinoja. Ne ovat todella hurjia nykypäivänkin ihmisen korville ja silmille.

Nina Lepokorpi

Nina Lepokorpi sanoo, että Linnan historiasta löytyy monta karmaisevaa tositarinaa.

– Lähdemme siitä, että kerromme vain asioista, jotka ovat totta. Totuus on kyllä tarua ihmeellisempää. Ihmisen mielikuvituksella ei ole ollut rajoja, kun on keksitty esimerkiksi kaikenlaisia kidutusmenetelmiä tai teloituskeinoja. Ne ovat todella hurjia nykypäivänkin ihmisen korville ja silmille.

Nina Lepokorpi sanoo, että kävijät voivat olla kierroksella todella kauhuissaan.

– Muutama ihminen on kierroksella kyllä pyörtynyt, vaikkei pääasiallinen tarkoituksemme ole pelotella.

Kummituksia ei ole saatu kiinni

Jutut saattavat tuntua hurjemmilta kuin ovatkaan Linnan jyhkeässä miljöössä.

– Tämä voi iltapimeällä olla ensikertalaiselle jännittävä paikka. Ja sitten kun tietää tulevansa kauhukierrokselle, niin voihan se olla vielä jännittävämpi paikka!

Nina Lepokorpi sanoo, että Linnan kummituksia on koitettu vuosien aikana saada todistettua olemassaoleviksi useaan kertaan.

– Täällä on tehty kokeita, joilla vanhoista muureista on yritetty saada vanhoja henkiä esiin. Muistaakseni täällä yöpyi joskus myös Apu-lehden toimittaja. Mitään kummempaa he eivät täällä kuitenkaan ole nähneet.