1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Halloweenit jo vuonna 1950 Kalastajatorpalla: "Haluttiin näyttää, että Suomi ei ole mikään Neuvostoliiton vasallivaltio"

Tiettävästi ensimmäiset amerikkalaistyyppiset Halloween -naamiaiset järjestettiin yhteiskunnan kermalle Kalastajatorpalla. Naamiaisilla kerättiin rahaa sotainvalideille. Länttä ihaileva Sotainvalidien Veljesliitto toi Suomeen Halloweenin lisäksi myös Coca Colan.

Kotimaan uutiset
Kalastajatorpan pyöreä ravintolasali 1950-luvulla.
Kalastajatorpan pyöreä ravintolasali 1950-luvulla.Pressfoto

Helsingin Sanomien arkistojen kätköistä löytynyt Halloween Partyjen mainos (siirryt toiseen palveluun) paljastaa, että sotainvalidit ovat amerikkalaistyyppisten naamiaisjuhlien takana.

Sotainvalidien Veljesliiton pääsihteeri Markku Honkasalon mukaan sotainvalideilla oli 1950-luvulla paljon yhteyksiä amerikkalaisiin ja länttä ihailtiin kovasti. Voi siis hyvinkin olla, että Suomen ensimmäiset Halloween -bileet olivat sotainvalidien järjestämät.

– Voin kuvitella, juhlat ovat olleet liiton varainhankintabisnestä eli niitten avulla on yritetty hankkia varoja. Kun tapahtuma on ollut Kalastajatorpalla, niin eihän meidän jäsenemme sinne olisivat menneet missään nimessä keskenään viettämään aikaa.

Juhlat ovat olleet varainhankitabisnestä eli niiden avulla on yritetty hankkia rahaa

Markku Honkasalo

Kalastajatorpan ruoka on ollut kallista ja pääsylippukin on pitänyt maksaa, joten juhliin ovat osallistuneet varakkaat, yhteiskunnan hyväosaiset ja tehneet näin samalla hyväntekeväisyyttä.

Kekkereiden tuotolla kerättiin varoja sodassa haavoittuneiden perheille esimerkiksikotien hankkimiseen ja ammatinharjoittamiseen. Hyväntekeväisyysrahoilla voitiin ostaa perheelle vaikkapa possu, lehmä tai kellosepän työkalut.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Sotainvalidit järjestivät myös vappubileitä jo sota-aikana

Sotainvalidien puolisot olivat hankkineet rahaa jo sodan aikana myymällä lippuja monenlaisiin ravintola-iltamiin muinakin juhlapäivinä. He myivät myös esimerkiksi vappukrääsää kauan ennen kuin vappukrääsää alettiin myydä marketeissa.

– Jo sotien aikana sotainvalidien puolisot järjestivät ravintola-iltoja. Niitä järjestettiin vappuna ja uutena vuotena.

Honkasalo muistelee kuinka hänen oma äitinsä oli mukana järjestämässä Porissa hyväntekeväisyysjuhlia jo sota-aikana: tuolloin naiset askartelivat 1200 vappuhattua ja myivät ne varainhankintajuhlissa.

"Ken on heistä kaikkein kaunein" – Sotainvalidit valitsivat ensimmäiset Suomen Neidot ja lähettivät heidät Jenkkeihin

Halloween Partyjen lisäksi Sotainvalidien Veljesliitto järjesti 1950-luvun alussa ensimmäiset Suomen neito -kilpailut ja lähetti voittajaneidot Amerikkaan Miss Maailma -kisoihin amerikkalaisilla lentokoneilla.

– Armi Kuusela, Teija Sopanen ja Lenita Airisto olivat Veljesliiton valitsemia Suomen neitoja.

Sotainvalidit luopuivat missikilpailujen järjestämisestä, kun liiton naiset alkoivat vastustaa rahan tekemistä naiskauneudella.

Myös Coca Cola tuli Suomeen sotainvalidien kautta – Veljesliitto möi laivalastillisen kokista olympialaisten aikana

– Coca Cola oli jo ennen sotia olympialaisten virallinen yhteistyökumppani, mutta Suomessa se hoidettiin niin, että juomayhtiö lahjoitti Veljesliitolle laivalastillisen juomaa ja Veljesliitto hoiti jakelun urheilijoille. Koska juomaa oli paljon enemmän, niin Veljesliitto sai myydä loput ja pitää rahat. Rahaa juomista tuli 10 miljoonaa silloista markkaa.

Lapset pääsivät maistelemaan Coca-Colaa 1950-luvulla.
Lapset pääsivät maistelemaan Coca-Colaa 1950-luvulla.Kalle Kultala

Ainoastaan tyhjät korit ja pullot piti palauttaa yhtiölle: pullot pakattiin laivaan ja lähetettiin juomatehtaan Euroopan pääkonttoriin Hollantiin.

Mikä olisikaan ollut parempi amerikkalaisille, kuin antaa juomat ilmaiseksi järjestölle, jonka jäsenet olivat vammautuneet Neuvostoliittoa vastaan käydyssä sodassa.

Markku Honkasalo

– Suomi oli niin kiinteästi Neuvostoliiton syleilyssä, niin me halusimme kaikin tavoin suosia amerikkalaisuutta. Varmasti Coca Colakin katsoi poliittisena linjanvetona, että kun Neuvostoliitto oli ensimmäistä kertaa olympialaisten kesäkisoissa, niin amerikkalaiset halusivat Coca colan tänne.

– Mikä olisikaan ollut parempi amerikkalaisille, kuin antaa juomat ilmaiseksi järjestölle, jonka jäsenet olivat vammautuneet Neuvostoliittoa vastaan käydyssä sodassa.

Oliko amerikkalaisen Halloween Partyn järjestäminen niin ikään poliittinen kannanotto?

– En usko, mutta sen avulla haluttiin luoda yhteyksiä länteen ja näyttää, että me emme ole mikään Neuvostoliiton vasallivaltio.

Lue seuraavaksi