Omat terveysvalinnat saavat vaikuttaa leikkaushoitoon

Tupakointi voi haitata toipumista, minkä takia tupakoitsijoille ei tehdä kaikkia leikkauksia. Osa Ylen keskusteluun osallistujista piti tällaista potilaiden valikoimista arveluttavana, osa sen sijaan hyväksyy käytännön. Jotkut jopa muutenkin siirtäisivät vastuuta huonoista elämäntavoista enemmän ihmisille eikä yhteiskunnalle.

Keskustelu (Suora linja)
Tuhkakuppi kadulla Pariisissa.
Juha Nurminen / Yle

Melko moni tuntuu hyväksyvän tupakoivien tai ylipainoisten potilaiden leikkaamatta jättämisen, selviää Ylen keskustelusta.

Ylen jutusta kävi ilmi, että tupakointi heikentää leikkauksista toipumista. Sen takia tupakoitsijoita ei välttämättä pian enää leikata, arvioi Päijät-Hämeen keskussairaalan ortopedi Antti Kyrö. Jo nyt tupakoitsijoita kehotetaan lopettamaan ennen leikkausta ja esimerkiksi akillesjänteen repeämiä ei tupakoitsijoilla leikata vaan esimerkiksi kipsataan.

Verkkokeskustelijoista niukka enemmistö tuntuu hyväksyvän sen, että tupakoitsijoita ei otettaisi leikkaukseen. Moni korostaa, että kyse on potilaan omasta edusta, koska tupakoitsija ei parane leikkauksesta yhtä hyvin kuin savuton.

Esimerkiksi nimimerkki Fysiologinen ongelma ei pitänyt leikkaamatta jättämistä arvovalintana.

– Ei tämä ole mikään arvo- tai moraalikysymys, vaan ihmisen fysiologiaa.

Näin ajatteli myös nimimerkki kansalainen.

– Eihän leikkausta tupakoinnin takia siirretä, vaan niiden vakavien riskien takia, mitä tupakointi aiheuttaa.

Etusija vastuullisesti eläville?

Osa toisaalta ajatteli, että jos ihmisellä on huonot elämäntavat, hänen terveysongelmansa eivät voi olla yhteiskunnan vastuulla yhtä paljon kuin hyvistä elämäntavoista huolimatta sairastuneet. Moni otti esiin myös muut haitalliset elämäntavat kuten alkoholin käytön.

Muun muassa nimimerkki Oma valinta sanoo, että on oikein antaa etusija vastuullisesti eläville – ainakin, jos kyse on elintavoista johtuvista sairauksista.

– Lihavuus, tupakointi ja alkoholi ovat aina ihmisen omia valintoja. Siksi on aivan luonnollista, että myös näistä aiheutuvien sairauksien hoitojen priorisoinnissa huomioidaan ihmisen tietoisesti ottama terveydellinen riski. On oikein että hoidoissa annetaan etusija niille jotka ovat eläneet vastuullisesti.

Hieman samalla linjalla oli nimimerkki why.

– Lihavuus ja alkoholi pitäisi myös olla samassa tilanteessa. Jos itse pilaa terveytensä, on myös ensin vastuussa sen kuntoon laittamisessa, ei lääkäri.

Lääkärin tehtävä ei ole moralisoida

Läheskään kaikki eivät kuitenkaan ole samaa mieltä. Moni pitää tupakoitsijoiden leikkaamatta jättämistä ongelmana tasa-arvon kannalta.

Näin arvioi esimerkiksi nimimerkki Kulkuri.

– Seuraavaksi jätetään leikkaamatta homoseksuaalit, kirkkoon kuulumattomat.. vähävaraiset, asunnottomat jne.

Nimimerkki Veistonopettaja tuomitsi ihmisten valintojen moralisoinnin ja korosti, että ihmisellä on oikeus itse päättää ottamistaan riskeistä.

– Ei julkisin varoin rahoitettu sairaala saa valikoida hoitoon oikeutettuja moralisomalla ihmisten elämänvalintoja. Potilaalle on tietysti selitettävä juurta jaksain, miten tupakoinnin jatkaminen tai merkittävä lihavuus lisäävät leikkausriskejä ja heikentävät toipumisennustetta. Potilaalla on oltava tämän jälkeen vapaa oikeus valita, ottaako hän riskin vai muuttaako elämäntapojaan.