Hyppää sisältöön

Haluatko rahasi euroina vai bitcoineina? – Uudet valuutat vaihtavat omistajaa salaisessa verkossa

Kryptovaluutassa, esimerkiksi bitcoineissa, rahan siirto vaikkapa Suomesta Afrikkaan tapahtuu täysin nimettömänä hajautetussa verkossa. Perinteisen rahan maailmassa nimettömyyden sanotaan olevan riski, kryptomaailmassa sen ajatellaan tekevän järjestelmästä turvallisen.

Asiakas vaihtaa käteistä rahaa digirahaksi bitcoinautomaatilla. Kuva: Valeria Kuypers / EPA

Perinteiset setelit ja kolikot, pankkisiirrot, pankki- ja luottokortit ovat saaneet jossain määrin rinnalleen kryptovaluutan. Rahan siirto käy virtuaalimaailmassa, eikä siihen tarvita välttämättä edes lainkaan ihmistä, sanoo vuonna 2012 perustetun Prasos Oy:n tuotantopäällikkö Viljami Räisä.

– Siirrot tapahtuvat täysin nimettöminä hajautetussa tietokannassa. Se tekee järjestelmästä myös erittäin luotettavan, sillä siirtoa ei voi peruuttaa tai tietoja muuttaa yhdestä tietokoneesta vaan muutos pitäisi tehdä samaan aikaan koko tietokannassa.

Luotettavuus on etuna myös esimerkiksi mannertenvälisissä maksuissa.

– Jos Suomesta halutaan tehdä maksu vaikkapa Afrikkaan, perinteisessä mallissa joutuisit luovuttamaan esimerkiksi luottokorttitietosi verkkoon, josta ne voidaan napata. Kryptovaluutassa näkyy vain se, että maksu on toteutunut.

Riskejäkin on

Bitcoinit on vielä tavallaan mielletty pelkäksi virtuaalirahaksi sen sijaan, että ne otettaisiin oikeana valuuttana.

Viljami Räisä

Räisän mukaan kryptovaluuttaa voi myös käyttää väärin, koska jälkiä valuutan lähettäjistä tai vastaanottajista ei näy.

– Toisaalta perinteistä rahaa voi käyttää vielä helpommin vääriin tarkoituksiin. Kryptovaluutassa jää joka tapauksessa digitaalinen jälki järjestelmään, jolloin liikkeet voidaan myös selvittää, mikäli toinen pää on tiedossa.

Tunnetuin kryptovaluutoista on bitcoin, jonka
käyttäjämäärä ja mahdollisuudet kasvavat koko ajan, Räisä toteaa.

– Suomessakin on jo yrityksiä, joissa voi valita haluaako palkkansa perinteisenä valuuttana vai osin tai kokonaan bitcoineina. Lisäksi Suomessa on jo automaatteja, joista voi nostaa bitcoineja. Valuutan käyttö onnistuu myös kännykällä.

Kryptovaluutta on yhtä lähellä kuin kännykkä

Viljami Räisä laskee, että bitcoin on saavuttamassa rajan, jossa siitä on tulossa oikea valuutta.

Suomessakin on jo yrityksiä, joissa voi valita haluaako palkkansa perinteisenä valuuttana vai osin tai kokonaan bitcoineina.

Viljami Räisä

– Bitcoinit on vielä tavallaan mielletty pelkäksi virtuaalirahaksi sen sijaan, että ne otettaisiin oikeana valuuttana. Kiinnostus niitä kohtaan on kuitenkin kasvussa, ja tällä hetkellä Suomestakin löytyy jo muun muassa yhdeksän bitcoin-automaattia, joista valuuttaa saa.

Yksi kryptovaluuttaa kohtaan esitetty epäilys on kurssiheilahteluissa. Räisän mielestä sekin tilanne on korjaantumassa.

– Jos bitcoinin markkina-arvo on noin viisi miljardia euroa, on selvä, että pienilläkin summilla arvo voi nousta tai laskea varsin merkittävästi. Tähän saakka tämä on kuitenkin ollut varsin tuottoisa sijoituskohde, joten kiinnostusta riittää. Vetoa lisää se, että tämä on jokaisen ulottuvilla.

.
.