1. yle.fi
  2. Uutiset

Hämeen linnan ullakkohuoneessa lepää laatikoittain ihmisten pääkalloja ja reisiluita

Hämeen linnan linnan ullakolla on pieni pölyinen työhuone, jossa tutkijat tekivät työtään viimeksi yli kaksikymmentä vuotta. Jälkeensä he jättivät laatikkokaupalla pääkalloja ja ihmisluita.

linnat
Pahvilaatikosta kurkistaa pääkallo
Hämeen linnan ullakolla entisessä tutkijoiden huoneessa säilytetään restaturointitöissä löytyneitä ihmisten luita.Miki Wallenius / Yle

Kansallismuseon hoitoon siirtynyt Hämeen vanha linna avaa harkitusti vanhan linnan suljettuja käytäviä ja huoneita myös suurelle yleisölle.

Lauantaina pyhäinpäivänä museo-oppaat ottavat mukaansa pieniä ryhmiä ja kierrättävät heitä linnan sellaisissa osissa, joihin ulkopuolisilla ei muuten ole mitään asiaa.

Toimistohuoneessa on parikymmentä vuotta sitten työskennelleet arkeologit tutkijoina

Jyrki Nissi

Yksi tällainen paikka on linnan ullakko. Kylmän ullakkotilan takaa löytyy yksi lämmitetty pieni huone, jota valaisee vain pari pöytälamppua.

Työpöydän lisäksi siellä on kolme pitkää hyllyä, jotka ovat täynnä ruskeita pahvilaatikoita lattiasta kattoon.

Niissä säilytetään ihmisten luita ja pääkalloja sekä linnan vankilakaudelta talteen otettuja kirjeitä.

Luita on päätynyt ullakolle monesta paikasta

– Tässä toimistohuoneessa on parikymmentä vuotta sitten työskennelleet arkeologit tutkijoina. Täällä on linnasta tehtyjä arkeologisia löytöjä. Ei mitään erikoisia, mutta jotain mitä on jäänyt, kertoo linnan tapahtumatuottajana työskentelevä Jyrki Nissi.

Laatikoista paljastuu kokonaisia ihmisten pääkalloja ja niiden osia. Joissakin laatikoissa lepää myös muun muassa isoja reisiluita, solisluita, olkaluita ja kyynärluita.

Hämeen linnassa ja sen kehämuurirakennuksissa toimi pitkään vankila, aina vuoteen 1972 asti.

Linnan tutkimus- ja restaurointityöt aloitettiin vuonna 1953. Ne saatiin valmiiksi vasta vuonna 1988.

Luulöydät lienevät tuolta ajalta.

Pyhäinpäivä tuo linnakierrokselle oman tunnelmansa

Mutta linnan alueen lisäksi luita on päätynyt ullakkohuoneeseen muualtakin.

– Ilmeisesti suurin osa on tästä linnasta löytyneitä, mutta joissakin laatikoissa lukee esimerkiksi Hattula ja Raasepori, Nissi kertoo ja myöntää, ettei tarkalleen tunne luutarhan tarinaa.

Täytyisi selvitellä arkeologeilta, että mikä juttu tämä oikein on

Jyrki Nissi

– Täytyisi selvitellä arkeologeilta, että mikä juttu tämä oikein on. Joku on saanut perintönä varmaan tietoa.

Hämeen linnan suljettuihin osiin vievät Kolot ja kolkat -kierrokset ovat erittäin suosittuja. Tämän lauantain kierrokset myytiin ja varattiin hetkessä, sen verran harvoin kierroksia järjestetään.

Tuntemattomien henkilöiden kallot ja luut tekevät vaikutuksen ainakin pyhäinpäivän illan linnakierroksien osallistujiin.

Lue seuraavaksi