1. yle.fi
  2. Uutiset

Nenä tukossa? Syy ei välttämättä ole home vaan likainen tyyny

Tyynyliinat pitäisi pestä jopa viikon tai parin välein ja tyynytkin useita kertoja vuodessa. Tyynyt olisi myös syytä vaihtaa uusiin parin vuoden välein. Kaikki eivät tee niin, mikä voi aiheuttaa nenän tukkoisuutta, jonka syytä saattaa etsiä jopa homeongelmista.

Kotimaan uutiset
Nallet nojaavat tyynyyt pedatussa vuoteessa
Antti Pylväs / Yle

Jos nenä on tukossa, syy voi löytyä sängystä ja siitä, että vuodevaatteet ovat täynnä pölyä. Vuodevaatteita ei ole ehkä pesty tarpeeksi usein, tai tyyny ja peitto niiden sisällä ovat jääneet liian pitkään vaille pesua tai vaihtoa uuteen.

Pöly sängyssä voi aiheuttaa oireita niillekin, joilla ei ole astmaa tai allergiaa, sanoo osastonylilääkäri Paula Kauppi Husin iho- ja allergiasairaalasta.

– Ihmiset helposti epäilevät, että sisäilmaongelmat aiheutuvat homeesta tai kosteudesta. Saatetaan ohittaa tavallisemmat syyt eli esimerkiksi pöly.

Myös Allergia- ja astmaliitosta sanotaan, että terveelläkin voi mennä nenä tukkoon likaisista vuodevaatteista tai tyynyistä.

– Jos on nenä tukossa ja tukkoinen olo, kyllä se yleensä kertoo siitä, että olisi viimeistään aika vaihtaa petivaatteet, sanoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa.

Tyynyliinat kaipaavat vaihtoa lakanoita useammin

Vuodevaatteiden ja tyynyjen sekä peittojen pesu ja vaihto kannattaa sopeuttaa muun muassa siihen, onko allerginen tai astmaatikko ja kuinka paljon hikoilee tai hilseilee, neuvotaan Allergia- ja astmaliitosta ja Martoista.

– Ihminen hikoaa paljon yönkin aikana. Joku on joskus sanonut, että jos hiki olisi sinistä, ihmiset vaihtaisivat paljon useammin lakanoita ja tyynyjä, sanoo Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurila.

Tyynyliinat pitäisi vaihtaa jopa viikon välein, tai ainakin parin viikon välein yhdessä lakanoitten kanssa, Laurila sanoo. Samalla kannattaa imuroida petauspatja, ja tuulettaminenkin on yleensä hyväksi.

Ihmiset helposti epäilevät, että sisäilmaongelmat aiheutuvat homeesta tai kosteudesta.

Paula Kauppi

Tyyny joutaa parissa vuodessa roskiin, pesemätön aiemminkin

Myös tyynyt ja peitot vuodevaatteiden sisällä pitäisi pestä.

Laurila pesisi tyynyt 3–4 kertaa vuodessa ja peiton ainakin kerran vuodessa. Allergia- ja astmaliiton Anne Vuorenmaa suosittelee pesua niille noin pari kertaa vuodessa, mutta muistuttaa, että yleispätevää ohjetta ei ole.

Sopiva pesulämpötila on 60 astetta. Marttojen Eeva-Maija Laurila suosittelee tyynyille rumpukuivausta, koska se pitää ne kuohkeina.

Peitot ja tyynyt pitää myös vaihtaa välillä uuteen, vaikka niitä pesisikin riittävästi. Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurila sanoo, että hän käyttäisi samaa tyynyä noin pari vuotta ja peittoa 5–10 vuotta.

Laurila sanoo, että jos pesu on jäänyt väliin liian usein, hiki voi kovettaa tyynyä, mikä lyhentää sen käyttöikää.

Monelta saattaa jäädä hygienia – mutta liioitteluun ei syytä

Entä pesevätkö suomalaiset tarpeeksi vuodevaatteita saati niiden sisällä olevia tyynyjä ja peittoja?

Joku on joskus sanonut, että jos hiki olisi sinistä, ihmiset vaihtaisivat paljon useammin lakanoita ja tyynyjä.

Eeva-Maija Laurila

Marttojen Laurila sanoo hieman epäilevänsä sitä. Allergia- ja astmaliiton Vuorenmaa sanoo, että ainakin pesuohjeistuksia kaivataan usein muun muassa neuvontanumerosta.

– Sitten on toinen ääripää ihmisiä, jotka eivät vaihda peittoja ja tyynyjä ja ostavat ne kierrätyksestä.

Toisaalta sekä Vuorenmaa että Laurila sanovat, että ylihygieenisyyteen ei ole syytä.

Liian innokkaasti ei myöskään kannata pedata sänkyä aamuisin, sillä kosteuden olisi syytä antaa haihtua vähän aikaa.

Pölypunkkeja ei kannata pelätä, ellei ole esimerkiksi allerginen niille tai matkustele paljoa lämpimissä maissa. Suomen vaihtelevissa säissä pölypunkit eivät ole kovin yleisiä, vaan pölyyn reagointi johtuu yleensä pölystä sinänsä.

Lue seuraavaksi