1. yle.fi
  2. Uutiset

Kreikkaan pyrkiviä pakolaisveneitä uppoaa jatkuvasti – suurin osa hukkuneista on lapsia

Yhä useampi pyrkii Eurooppaan Lesboksen saaren kautta. Lähenevä talvi ja EU-maiden sulkeutuvat rajat lisäävät painetta. Lesboksella olevat vapaaehtoiset kertovat kaaoksesta ja kritisoivat Frontexia ja Kreikan rannikkovartiostoa osaamattomiksi.

turvapaikanhakijat
Lämpöpeittoihin kiedottuja lapsia ja muita ihmisiä aluksen kannella.
Haaksirikosta pelastuneita ihmisiä tuotiin keskiviikkona Molyvosin satamaan Lesboksella.Stratis Balaskas / EPA

Kreikalle kuuluvasta Lesboksen saaresta on tullut sekä Eurooppaan pyrkivien pakolaisten että heitä auttavien vapaaehtoisten keskus. Poliisin mukaan saarelle on saapunut lokakuussa jo yli 100 000 ihmistä, kertoo uutistoimisto AP.

Lesbosta kohti pyrkiviä pakolaisveneitä on viime päivinä uponnut jatkuvasti tuulisella merellä. Paikalla olevat turhautuneet vapaaehtoiset ovat kuvailleet tilannetta kaoottiseksi ja kritisoineet EU:n rajavalvontavirasto Frontexia ja Kreikan rannikkovartiostoa.

The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vapaaehtoiset kokevat, että pelastuneista huolehtiminen jää pääosin heidän harteilleen.

– Meillä on riveissä puolikuolleita lapsia odottamassa, että roikotamme heitä ylösalaisin, että saisimme taottua veden ulos heidän pikkuisista keuhkoistaan, vene toisensa jälkeen. Meillä on ambulansseja, huutavia, läpimärkiä, kauhistuneita ihmisiä", Lesboksella oleva englantilainen vapaaehtoinen Trace Myers kirjoitti Facebook-sivulleen (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona.

"He vain heittelivät köysiä hukkuville"

Espanjalaisen El Mundo -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelema vapaaehtoinen pelastustyöntekijä Óscar Camps sanoi olleensa yksi ensimmäisistä, jotka saapuivat paikalle varhain keskiviikkona suuren puuveneen upottua. Kyydissä oli lähes 300 ihmistä, jotka huusivat meressä.

Campsin mukaan Frontexin norjalaislaiva pääsi uppoamispaikalle hitaasti, eikä sen miehistöstä ollut paljon hyötyä. Hänen mukaansa he lähinnä katselivat kannelta, kun vapaaehtoiset sekä turkkilaiset ja kreikkalaiset kalastajat kiskoivat ihmisiä merestä ja auttoivat heidät laivalle.

– He vain heittelivät köysiä hukkuville, kuin elokuvissa, Camps sanoi El Mundolle.

Frontexin varajohtaja Gil Arias kommentoi El Mundolle, että norjalaislaiva pelasti haaksirikosta 120 ihmistä ja sen miehistö on erikoistunut pelastustoimiin. Toistaiseksi ainakin 18 ihmisen tiedetään kuolleen onnettomuudessa.

AP:n haastattelema kreikkalaiskalastaja Manolis Galanakis kertoi, että veneen matkaan lähettäneet salakuljettajat Turkin rannikolla ovat olleet perillä riskialttiista säästä.

– He ovat rikollisia. He ottivat rahat, panivat heidät veneisiin ja lähettivät heidät kohti kuolemaa, hän sanoi.

Aiempaa suurempia veneitä on haaksirikkoutunut

Kreikan rannikkovartioston upseeri sanoi The New York Timesille (siirryt toiseen palveluun), että keskiviikkona haaksirikkoutunut vene oli poikkeuksellisen suuri. Hänen mukaansa ihmissalakuljettajat ovat tyypillisesti käyttäneet kumiveneitä, joihin mahtuu 40–80 ihmistä.

Hän kieltäytyi spekuloimasta, ovatko salakuljettajat mahdollisesti ottamassa käyttöön uutta taktiikkaa. Merkkejä siitä on kuitenkin näkyvissä.

Pelastusveneitä ja kumiveneitä rannalla.
Rannalle kerääntyneitä pelastusliivejä ja kumiveneiden jäänteitä Lesboksella. HRW:n Peter Bouckaertin mukaan pakolaisille on myyty Turkissa valepelastusliivejä, joissa ei ole kelluttavaa täytettä.Filip Singer / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin hätäavun johtaja Peter Bouckaert kertoi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että toinen suuri kalastusvene upposi perjantaiaamuna Lesboksen rannikolla.

Myös Kalymnos-saaren liepeillä haaksirikkoutui varhain perjantaina vene, jonka kyydissä oli yli 150 ihmistä. Rannikkovartioston mukaan ainakin 19 ihmistä kuoli ja 138 saatiin pelastettua. Suurin osa kuolleista oli lapsia.

Bouckaert sanoi The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa, että hän ei ole vakuuttunut siitä, että Euroopan hallitukset tekevät kaiken mitä ne voisivat. Hän huomautti, että poliisit ovat säännöllisesti tekemisissä suurten ihmismassojen kanssa rock-konserteissa ja jalkapallo-otteluissa, joten miksi on niin vaikeaa käsitellä muutamaa tuhatta ihmistä päivässä?

– Jää vaikutelma, että aika monta eurooppalaista poliitikkoa ei haittaa kärsimyksen aiheuttaminen näille ihmisille, jotta muita saataisiin luopumaan [matkasta].

Viime viikolla Kreikkaan saapui meritse 48 000 ihmistä

Yleensä Eurooppaan pyrkivien ihmisten määrä pienenee talven lähestyessä, kun huono sää tekee merimatkasta entistä vaarallisemman. Tänä vuonna niin ei ole käynyt: siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan Kreikkaan saapui viime viikolla ennätykselliset 48 000 ihmistä.

Syiksi arvellaan paitsi Syyrian sisällissodan kiihtyneitä taisteluita, myös sitä, että monet Euroopan maat pohtivat rajojensa sulkemista aiempaa tehokkaammin.

Viimeisten 24 tunnin aikana Kreikan rannikkovartiosto on pelastanut jo lähes 600 ihmistä merihädästä. Kolmen viime vuorokauden aikana on hukkunut lähes 50 ihmistä, enimmäkseen lapsia.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi