1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. influenssarokotteet

Influenssarokotetta muutettiin – viime vuonna moni sairastui rokotteesta huolimatta

Kausi-influenssarokote on muuttunut viime vuodesta. Yleensä rokote on antanut hyvän suojan, mutta viime talvena myös rokotuksen saaneita sairastui influenssaan.

Kuva: Sami Pöntinen / Yle

Kausi-influenssarokotukset ovat jo paikoin käynnistyneet Pohjois-Savossa. Varkaudessa rokotuksia on annettu jo kolmena päivänä tämän ja viime viikon aikana.

Influenssa on tavallista flunssaa voimakkaampi tauti ja voi johtaa vakavimmillaan sairaalahoitoon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa influenssarokotetta eri riskiryhmille, muun muassa yli 65-vuotiaille, raskaana oleville ja alle kolmevuotiaille lapsille.

Rokotetta suositellaan esimerkiksi myös lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle. Riskiryhmille rokote on maksuton.

Influenssarokotteen voi hankkia myös riskiryhmiin kuulumaton. Tällöin henkilö voi ostaa rokotteen apteekista. Sitä varten on hankittava etukäteen resepti omahoitajalta tai rokotusvastaanotolta.

Rokote on uusittu

Viime talvena liikkeellä oli A- ja B-influenssaa ja influenssa iski tuolloin myös kausirokotteen ottaneisiin ihmisiin. Nyt rokotetta on muutettu.

Rokote tehdään eteläisellä pallonpuoliskolla kiertävien virustyyppien perusteella.

Infektiosairauksien ylilääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalasta sanoo, että rokotteessa on edelleen kolme komponenttia. Sikainfluenssasuoja on ennallaan, mutta A- ja B-viruskomponentit on vaihdettu.

Irma Koivulan tietojen mukaan rokotteen teho on ollut ainakin kesään asti hyvä eteläisellä pallonpuoliskolla. 

– Nähtäväksi jää miten hyvin rokote kattaa täällä meillä kiertäviä viruksia tulevana influenssakautena. Virusten muuntautumista voi tapahtua jonkin verran, toteaa Koivula.

Ylilääkäri Irma Koivula patistaa ikäihmisiä ottamaan influenssarokotteen. Aiempina vuosina esimerkiksi Kuopiossa rokotuksessa on käynyt vain pieni osa yli 65-vuotiaista.

Ylä-Savossa rokotukset alkavat ensi tiistaina ja Kuopiossa rokottaminen käynnistyy parin viikon kuluttua marraskuun puolivälissä. Siilinjärvellä influenssarokotuksia annetaan riskiryhmiin kuuluville 18. ja 25. marraskuuta.