Suomalaistuottajalle jättipotti – kaksi kappaletta Justin Bieberin levylle

Nico Hartikainen, taiteilijanimeltään Nico Stadi, on säveltänyt ja tuottanut kappaleita Los Angelesissa jo vuosia. Läpimurto tapahtui tänä vuonna, kun maailmantähti Justin Bieberin levylle päätyi kaksi kappaletta.

kulttuuri
Justin Bieber
Justin BieberDaniel Dal Zennaro / EPA

Nico Stadi vastaa puhelimeen levytysstudiolta Los Angelesista. Vaikka kello on siellä jo yli puolenyön, tuottaja painaa edelleen töitä.

Stadi, oikealta nimeltään Nico Hartikainen, pahoittelee huonoa suomenkieltään. Hän on syntynyt Helsingissä, mutta muutti perheen mukana Yhdysvaltoihin 12-vuotiaana. Nyt hän on 29-vuotias ja on onnistunut saamaan jalansijaa amerikkalaisilla musiikkimarkkinoilla.

Pari vuotta sitten Pulse Recordings –yhtiö kiinnitti hänet riveihinsä musiikintuottajaksi ja biisientekijäksi. Muutama kuukausi sitten hän sai kuulla, että vuosien työn jälkeen kohdalle on osunut onnenpotku.

Ensi kuussa julkaistavalla Justin Bieberin levyllä on mukana kaksi kappaletta, joita Nico Stadi on ollut tekemässä.

Musiikkia Bieberille Bieberiä näkemättä

Nykyisin pop-kappaleita työstetään useiden biisinkirjoittajien ja tuottajien voimin. Digiaikana kaikki eivät välttämättä edes tapaa toisiaan prosessin aikana. Näin kävi myös tällä kertaa.

Jo aiemmin Justin Bieberille tarjolla olleeseen Children-kappaleeseen pyydettiin uutta sovitusta Nico Stadilta. Tämän jälkeen biisille teki vielä omat niksinsä amerikkalaistuottaja Skrillex.

Toinen kappaleista, Get used to me, on enemmän Stadin omaa käsialaa. Vuosi sitten tuottaja sai kuulla, että Bieber oli nauhoittanut siitä ensimmäisen version.

Sekään ei vielä merkitse mitään, sillä nimekkäät artistit nauhoittavat jopa 50 kappaletta, joista vain viidesosa päätyy lopulliselle levylle.

– Kolme kuukautta sitten menin Bieberin managementin toimistolle ja sain kuulla lopullisen version. Lopputulos oli tosi hyvä. Siinä yhdistyvät muun muassa r'n'b, hip hop ja disco.

Stadi ei ole koskaan tavannut Justin Bieberiä, mutta nyt hänen nimensä komeilee albumin kansiteksteissä.

Kampoihin ruotsalaisille

Los Angelesissa pophittejä tehtailee tällä hetkellä moni suomalainen biisinkirjoittaja ja tuottaja. Teemu Brunila on menestynyt jo hyvin ja saanut kappaleitaan tunnetujen artistien kuten David Guettan levylle.

Nico Stadi pitää Brunilaa esikuvanaan. Hänen mielestään suomalaisten esiintulo musiikkimarkkinoilla alkaa jo näkyä.

– Mulle tässä parasta on se, että tätä kautta suomalainen kulttuuri voisi päästä esiin maailmanlaajuisesti.

Suomalaista kulttuuria muusikko tuo esiin jo taiteilijanimellään Stadi. Hartikainen kun ei taivu amerikkalaisten suussa, eikä jää mieleen. Hän halusi nimen edustavan jollain tavalla suomalaisuutta ja helsinkiläissyntyisenä hän päätyi valitsemaan Stadin.

– Kaikki myös osaavat lausua sen heti suomalaisittain oikein, Stadi nauraa.

Nico Stadi
Nico Stadi (oik. Nico Hartikainen) haluaa taiteilijanimensä edustavan suomalaisuutta.Nico Stadi

Ruotsalaiset tuottajat ovat olleet pinnalla vuosikausia ja huipputuottajia tulee koko ajan lisää. Stadin mielestä nyt on aika näyttää maxmartineille.

– Mä olen aina tiennyt, että suomalaiset ovat yhtä hyviä. Ja ehkä parempiakin, Stadi näpäyttää.

Isac Elliotia ja musikaalia

Justin Bieberin levylle päätyneet kappaleet ovat Nico Stadin uralla iso merkkipaalu. Kaksi Bieber-biisiä CV:ssä avaa varmasti monia ovia.

Uran jatkon kannalta tärkeintä on kuitenkin, mitä saa aikaan tulevan vuoden aikana.

– Pari biisiä ei sano paljon, jos sä et pysty tuottamaan lisää musiikkia, Stadi tuumaa.

Tällä hetkellä Nico Stadi tekee musiikkia suomalaiselle teinipopparille Isac Elliotille.

– Olen tehnyt töitä Isacin kanssa kaksi kuukautta. Kaksi kappaletta on ehdolla levylle, mutta mikään ei ole vielä varmaa.

Samaan aikaan Stadi on mukana myös musikaaliprojektissa. Tekeillä on musikaaliversio Humiseva harju -klassikkoromaanista. Vielä alkuvaiheessa oleva popmusikaali on tarkoitus myydä Broadwaylle.