Kiinan sensuuri sulkee sometilejä – Ylen tapaama kirjailija kertoo korruptiosta kiertoilmauksin

Sensuurilla Kiina vääristelee historiaansa, vaimentaa vallanpitäjien kritiikin ja peittelee korruptiota, lataa Ylen tapaama kirjailija Murong Xuecun. Sensuuri ulottuu myös sosiaaliseen mediaan - miljoonia sometilejä on lakkautettu.

Ulkomaat
Kirjailija Murong Xuecun.
Kirjailija Murong XuecunMika Mäkeläinen / Yle

Kun kirjailija Murong Xuecun postaa jotain Kiinaan sosiaaliseen mediaan, viranomaiset ovat haukkana tarkistamassa, uskaltaako somesutkauksen päästää kaiken kansan ulottuville.

Kun Murong ylittää sallitut rajat, hänen käyttäjätilinsä poistetaan. Näin on käynyt tähän mennessä jo 15 kertaa. Samalla katoavat tuhannet seuraajat, jotka on kerättävä joka kerta yhä uudestaan.

Murongin mukaan tämä on kuitenkin vielä pientä. Hän kertoo tuntemastaan yliopistoprofessorista, jolta on hävitetty yli 380 sometiliä. Murongin mukaan sensuuri on lakkauttanut Kiinassa viime vuosina yhteensä miljoonia käyttäjätilejä.

Somesensuuri on vain tuorein ulottuvuus Kiinan kaikkialle ulottuvassa sensuurijärjestelmässä, jolla valvotaan tiedotusvälineitä, taidetta, tiedettä ja muita julkisen elämän ulottuvuuksia.

Taiteilijanimellä Murong Xuecun tunnettu Hao Qun on yksi Kiinan tunnetuimmista nykykirjailijoista. Ulkomailla hän on tullut tutuksi myös Kiinan sensuurijärjestelmän rohkeana arvostelijana.

– Olen suorapuheisin kirjailija Kiinassa, ja olen kyllä elänyt pelossa, Murong sanoo.

– Enää en kuitenkaan pelkää sitä, mitä hallitus voisi tehdä minulle, vaan ajattelen sitä, mitä minun pitäisi tehdä, Murong sanoo.

Elämää keinotodellisuudessa

Sensuurilla Kiina on luonut keinotodellisuuden, joka Murongin sanoin ”on saastuttanut kiinankielen ideologialla”. Vallanpitäjien kannalta kiusallisia asioita ei voi ilmaista suoraan.

– Lisäksi yhdenmukaisuuden tavoittelusta on tullut lähes uskonto, Murong sanoo, koska johtajat varjelevat Kiinan ”vakautta”.

Ylen haastattelussa Pekingissä Murong kertoo, että sensuuri on myös vääristänyt kiinalaisten käsitystä historiastaan. Niin sanotun kulttuurivallankumouksen ja sitä edeltäneen nälänhädän historia on kirjoitettu uudelleen, ettei puolueen arvovalta kansan silmissä kärsisi.

Peking
Mika Mäkeläinen / Yle

Murongin mielestä sensuurin rajat eivät ole täysin selvät, koska laki on niin kuin se luetaan. Murong itse on rohkaistunut vuosien varrella vähentämään itsesensuuriaan, mutta yhä on asioita, joita hän ei kommentoi julkisuudessa.

– Minun on parempi olla puhumatta aroista asioista kuten Tiibetistä ja Xinjiangista. Kommunistisen puolueen ja (presidentti) Xi Jinpingin suora arvostelu voi myös olla sellainen raja (jota ei voi ylittää), Murong sanoo Ylelle.

Korruptoitunut oikeusjärjestelmä

Murong esitteli tuoreimman kirjansa englanninkielistä käännöstä ”Dancing Through Red Dust” hiljattain pekingiläisessä kirjakaupassa. Juristin traagisen tarinan kautta romaani kertoo Kiinan oikeusjärjestelmän korruptiosta.

Sensuurin takia Murong joutui kirjoittamaan kiinankielisen kirjansa lopetuksen kolmeen kertaan. Kaksi ensimmäistä versiota eivät kelvanneet sensuurille, joka piti niitä liian synkkinä, joten lopuksi Murong kirjoitti ironiselta kuulostavan onnellisen lopun, joka läpäisi sensuurin.

Kirjan englanninkielisestä versiosta löytyvät kaikki kolme lopetusta.

Murongin mukaan korruptio on todellisuudessa niin mielikuvituksellista, ettei sitä pysty kuvaamaan edes fiktion keinoin.

– Jos olisin laittanut hurjimmat tietoni kirjaan, ihmiset olisivat vain väittäneet, ettei sellaista voi oikeasti tapahtua, Murong kertoo Bookworm-kirjakaupassa.

Nuoria neitsyitä tuomarille

Esimerkkinä Murong kertoo nimeltä mainiten eteläkiinalaisesta lakimiehestä, joka toimittaa tuntemalleen tuomarille nuoria neitsyitä, koska sitä tuomarin kerrotaan haluavan. Murongin mukaan lakimies odottaa tietysti vastapalveluksena oikeudelta mieluisia päätöksiä.

Juristiksi opiskellut Murong sanoo keskittyneensä juuri oikeusjärjestelmän kuvaamiseen, koska se liittyy niin läheisesti ihmisoikeuksiin – ja Kiinan ihmisoikeustilanne on vain heikentynyt Murongin mielestä alamäkeä on menty erityisesti 3–4 viime vuotta.

Pari vuotta sitten kommunistinen puolue jakoi sisäpiirin muistion, jossa kehotettiin taistelemaan ideologisesti vaarallisia ilmiöitä vastaan. Näihin luettiin muun muassa oikeusvaltio, sananvapaus ja edustuksellinen demokratia.

Heinäkuussa Kiinassa pidätettiin, pantiin kotiarestiin tai joutui kuulusteltaviksi yli 280 lakimiestä. Murongin mielestä Kiinan hallitus ei näytä edes välittävän siitä, miltä Kiinan oikeusjärjestelmä näyttää muun maailman silmissä.

”Keskiluokka ei näe pimeää puolta”

Murongin mielestä Kiinan kasvava keskiluokka on vieraantunut maansa ihmisoikeusongelmista.

– Monet lukijani, jotka elävät suhteellisen vauraasti, kysyvät, onko todellisuus oikeasti niin synkkä, koska he eivät koe sellaisia asioita omassa elämässään, Murong kertoo.

Peking
Mika Mäkeläinen / Yle

Murongin mielestä tavalliset kiinalaiset eivät nettisensuurin takia saa tarpeeksi tietoa siitä, millaisia ihmisoikeusloukkauksia Kiinassa tapahtuu, vaikka niiden kohteeksi joutuukin suuri määrä kansalaisia.

Nettisensuurin ohittamiseksi Kiinassa on käytettävä niin sanottua VPN-ohjelmistoa. Sen avulla netinkäyttäjä pystyy ohittamaan Kiinan ”suuren palomuurin”, ja pääsee näkemään nettisivustoja, jotka on Kiinassa kielletty.

Kiina on kuitenkin viime aikoina onnistunut estämään useita VPN-ohjelmistoja, eivätkä ne enää toimi Kiinassa. Käynnissä on jatkuva kilpavarustelu netin rajoitusten valvojien ja rajoitusten murtajien välillä.

Puolet nettisuosikeista kielletty

Murong on laskenut, että maailman 30:stä suosituimmasta sivustosta 16 on kokonaan kielletty Kiinassa. Lisäksi useat hakusanat ja teemat on kielletty hakukoneissa.

Murongin mukaan useimmat kiinalaiset kuitenkin tyytyvät rajoituksiin, kunhan voivat shoppailla netissä ja hakea sieltä viihdettä. Murong muistuttaa sanonnasta, jonka mukaan ”Kiinassa on monta Kiinaa”.

– Kiinan keskiluokka ei näe todellisuuden pimeää puolta, hän sanoo.

Pimeään puoleen kuuluu Murongin mukaan se, että toisinajattelijat yritetään vaientaa. Murong kertoo, että 14 hänen läheistä ystäväänsä on pidätetty. Pidätyksiä tapahtuu niin paljon, että hän myöntää itse jo turtuneensa tilanteeseen.

Murong itse on toistaiseksi saanut pitää vapautensa ja voi jatkaa kirjoittamista, jonka tuloksia voi pian lukea myös suomeksi. Hänen ensimmäinen kirjansa ”Unohda minut tänä yönä, Chengdu” ilmestyy Rauno Sainion suomentamana marraskuussa.

Yle käsittelee sunnuntaina vastamedioiden ja vaihtoehtoisten uutislähteiden toimintaa ja taustoja laajasti verkossa.