Äänekosken samentuneen veden koostumus tutkitaan

Äänekosken Kapeenkosken ruoppaustöistä levinneen samentuman koostumus tutkitaan. Biotuotetehtaan rakentamiseen liittyvä ruoppaustyömaa on rajattu viranomaisten hyväksymällä tavalla veteen asennetulla suojaverholla, joka kuitenkin päästää kaikkein hienointa maa-ainesta läpi. Samentumasta otetuista näytteistä selvitetään muun muassa kiintoaineet.

luonto
Ruoppaustyömaa on rajattu veteen asennetulla suojaverholla
Ruoppaustyömaa on rajattu veteen asennetulla suojaverholla.Isto Janhunen / Yle

Uuden tehtaan projektipäällikkö Timo Merikallio Metsä Fibreltä kertoo, että näytteenotolla halutaan varmistaa, että liikkeelle ei pääse haitallisia aineita:

– Kun tuo on vanha teollisuusalue, niin ennen ruoppausta kaikki alueet on tarkastettu ja niin sanotut mahdollisesti pilaantuneet maa-alueet on poistettu sieltä ennen ruoppausta.

Merikallion mukaan vesistöön ei käytännössä voi päästä mitään epäedullista.

– Tietysti kaikki on aina teoriassa mahdollista, mutta käytännössä ei ole. Ja seurantaa nimenomaan tehdään, että nähtäisiin jos jotakin olisi, mutta mitään tämmöistä ei ole näkynyt.

Merikallio rauhoittelee, että pitkäaikaista haittaa samentumasta ei vesistölle tule.

– Ruoppaus loppuu lähiviikkojen aikana ja sen jälkeen samentumakin häviää hyvin nopeasti eli se kestää sen minkä virtaama kulkee Äänekoskelta Kapeenkoskelle eli ehkä muutamia päiviä ehkä.