Eläinsuojelun tila yllätti lähilihatuottajan

Hailuotolaisen karjatilan omistajat ihmettelevät MOT-ohjelman videota, joka toi esiin eläinten huonon kohtelun. Saarikunnassa sijaitsevalla tilalla lehmät vasikoineen asustelevat talvet avoimessa pihanavetassa.

lehmät
Emäntä Tarja Ranta syöttää tuttipullolla Myrsky-vasikalle maitoa Hailuodon tilallaan.
Timo Sipola / Yle

Eläinsuojelun tila nousi puheenaiheeksi Ylen MOT-ohjelman esitettyä maanantaina videon eläinten huonosta kohtelusta.

Asia tuntuu tulleen yllätyksenä hailuotolaiselle tilalle, jossa ohjelman esille tuoma eläinten kaltoin kohtelu on ihmetyttänyt Timo ja Sanna Ilmola-Rantaa.

Kujalan tilalla emolehmät vasikoineen asustelevat talvet avoimessa pihanavetassa, missä lehmät saavat itse valita ovatko ulkona vai sisällä.

– Olen olettanut, että homma toimisi paremmin tuolla teurastamopuolellakin. Vielä ei asiakkailta ole ehtinyt tulla palautetta. Täällähän voi jokainen käydä katsomassa, että mistä se liha tulee, kommentoi Timo Ranta.

Kohtelu vaikuttaa lihan laatuun

Kujalan tilalla itse tuotettua lihaa myydään suoraan asiakkaille. Tila tuottaa vuodessa lihaa noin kahden eläimen viikkovauhdilla. Pääluku on koko ajan noin 250. Tuotantopanokset saadaan lähes kokonaan omalta tilalta missä viljelyssä on 200 hehtaaria peltoa.

Suurin osa Kujalan eläimistä teurastetaan mantereella. Omalla tilalla teurastaminenkin on käynyt mielessä, mutta kynnys on kuitenkin korkea.

– Pitäisi saada laitoshyväksyntä tilalle. Näin toimien lainsäädäntö on hieman keveämpi, tiivistää Timo Ranta.

Eläimen kohtelu vaikuttaa myös lihan laatuun. Terve eläin on tuottavin Timo Ranta toteaa.

– Huonosti kohdeltu eläin ei voi hyvin, se ei kasva, eikä tuota hyvin, olipa kyse minkälaisesta tuotannosta tahansa, arvioi Ranta.