1. yle.fi
  2. Uutiset

Tällainen on Putkoseen paineita kerännyt Panton S-tuoli

Tanskalainen arkkitehti Verner Panton sai 1958 idean tuolista, jossa olisi aivan erityisen hyvä istua. Pantonin S-tuoli on ollut Pariisin modernin taiteen museossa, Vogue-lehden kannessa sekä Ylen A-talkissa, jossa maailman historiassa ainutlaatuinen tuoli sai kuulla kunniansa.

politiikka
Verner Pantonin suunnittelemat Panton-tuoli.
Mikko Kuusisalo / Yle

Torstain A-talkissa vieraillut perussuomalaisten puoluetoimiston työntekijä Matti Putkonen sanoi tuolin pakottaneen hänet jaloittelemaan kesken suoran lähetyksen.

– Se teidän tuoli on aivan kamala istua. Paineet kerääntyy, Putkonen kommentoi Yle Uutisille.

Vuonna 1998 kuollut tanskalainen oli kuitenkin yrittänyt S-tuolin kanssa parastaan. Hänen ideansa vuodelta 1958 oli tehdä mahdollisimman mukava tuoli kaiken kokoisille. Panton alkoi suunnitella muovista tuolia, joka ruiskupuristettaisiin yhdestä osasta. Sellaista ei kukaan ollut aiemmin tehnyt.

Muotoiluhistorioitsija ja Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen professori Pekka Korvenmaan mukaan Panton S on aivan ainutlaatuinen koko huonekaluteollisuuden historiassa. Tuoli on sekä istumiseen että katseltavaksi tarkoitettu. Panton on onnistunut professorin mielestä erinomaisesti molemmissa.

– Ihmisen anatomia on otettu siinä kuppimaisessa muodossa hyvin huomioon. Siinä ikään kuin pysyy tukevasti. Tekninen suoritus ja estetiikka on yhdistetty erinomaisesti. Siksi tuoli on saavuttanut merkittävän aseman, Korvenmaa sanoo.

Takajalaton mutkatuoli on sopivasti joustava. Se oli omana aikanaan erittäin radikaali. Muovi oli 1960-luvulla kovassa huudossa. Vogue-lehden kanteen 1995 päättyneestä tuolista on sanottu, että se on seksikkäin koskaan tehty tuoli. Sanontaa saattoi edesauttaa, että kuvassa Kate Moss istui siinä alasti.

Pantonin S-tuolia käytetään A-talkissa ja Yle Fem –kanavan Obs:sissa. Kuvasa Obs torstaina 29.10.
Pantonin S-tuolia käytetään A-talkissa ja Yle Fem –kanavan Obs:sissa. Kuvasa Obs torstaina 29.10.Yle

Panton on A-talkin vakiovieras

Ylen ajankohtaisohjelmista Pantonin S-tuolia käytetään A-talkissa ja Yle Fem -kanavan Obsissa. Obsiin tuoli valikoitui aikataulusyistä. Lavasteita ei ehditä vaihtaa kahden lähekkäin olevan ohjelman välillä.

Nykyiset valkoiset Pantonit tulivat A-talkin istuimiksi 2010. Jo sitä ennen Yle käytti punaisia S-tuoleja. Vaikka viidellä pärjättäisiin, on tuoleja varmuuden vuoksi kuusi.

Talk show -tyyppisissä ohjelmissa istuinvalinta on erityisen tärkeä. A-talk on pitkä lähetys, jossa ryhdin pitäminen on kaikkien etu. Tuolissa henkilö on hyvin esillä, mutta samalla tuoli ei katoa keittiöjakkaramaisesti kokonaan alta.

Panton S -tuolien lisäksi ajankohtaisohjelmissa vilahtaa sohvia ja nojatuoleja. Nojatuoli saattaa kuulostaa mukavalta, mutta se etäännyttää helposti haastateltavan. Lisäksi osa haasteltavista alkaa heilua nojatuolilla edestakaisin. Se kiinnittää liiaksi katsojan huomion.

Nojatuolien ongelmana ovat usein myös kädensijat, joiden taakse pienet jäävät piiloon. Sohvien vika on taas, että ihmiset alkavat helposti kiemurrella asentoihin, jotka eivät heitä mairittele.

Jos Panton S -tuolia haluaa arvostella poliittisessa valossa, niin vaikka muotokieleltään tuoli oli tarkoitettu universaaliksi, edustaa se kuitenkin länsimaista kulttuurillista tyylisuuntaa. Tällaista muotoilua arvostetaan lähinnä Yhdysvalloissa ja läntisessä Euroopassa.

Lue seuraavaksi