Analyysi: Voiko tv-hahmo Donald Trumpista tulla oikeasti Yhdysvaltain presidentti?

Vuoden päästä Yhdysvallat valitsee uuden johtajan. Donald Trump on pitkään johtanut mielipidetiedusteluissa kisaa republikaanien presidenttiehdokkuudesta. Voiko showmies nousta maailman suurimman sotilasmahdin johtajaksi?

A-studio
Donald Trump
Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Donald Trump on tunnettu hämmentävistä lausunnoistaan. Yle kokosi parhaat trumppaukset. Katso video.

– Minä rakennan suuren, suuren muurin etelärajallemme. Ja pistän Meksikon maksamaan sen muurin.

Näin julisti kiinteistömiljardööri ja tositelevisiotähti Donald Trump presidentinvaalikampanjansa avajaispuheessa viime kesäkuussa. Samassa puheessa Trump julisti, että meksikolaiset tuovat rajan yli lähinnä ongelmia.

– He tuovat huumeita. He tuovat rikollisuutta, he ovat raiskaajia, Trump jyrisi.

Donald Trump aloitti siis kampanjansa solvaamalla latinoja, eli juuri sitä kasvavaa väestönosaa, jonka merkitystä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa nykyisin pidetään ratkaisevana. Kaikki poliittiset kommentaattorit julistivat hänen kampanjalleen pikaista loppua jo viime kesänä. Toisin kävi. Trump on roikkunut kuukausitolkulla Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkuuskisassa selvänä gallup suosikkina.

Voiko Donald Trumpista oikeasti tulla republikaanien presidenttiehdokas tai peräti Yhdysvaltain presidentti? Ei missään tapauksessa, jos Trumpia katsoo Yhdysvaltain vaaleihin liittyvän historiallisen viisauden kautta. Yleensä presidentinvaalissa tyhjästä gallupien kärkeen nousevat ehdokkaat sanovat tai tekevät jossain vaiheessa jotakin niin typerää, että heidän suosionsa romahtaa.

Mutta Trumpin ehdokkuus ei noudata mitään perinteistä logiikkaa. Trump tuntuu laukovan niin lähes mitä sattuu, harva se päivä. Silti hänen kannatuksensa hipoo jatkuvasti lähes 30 prosenttia republikaanien kannattajista.

Trump pelaa presidenttikisaa aivan omilla säännöillään. Siitä huolimatta hänen presidenttitiellään on vielä valtava määrä vuoria kiivettäväksi.

Donald Trump
Donald TrumpLarry W. Smith / EPA

Trumpin ensimmäinen este: kestääkö kiinnostus

Trump kerää häkellyttävän paljon ihmisiä vaalitilaisuuksiinsa, vaikka varsinaisiin vaaleihin on aikaa yli vuosi. Värikäs mediahahmo kiehtoo, räväkät töksäytykset pitävät Trumpin otsikoissa. Trump näyttää vetoavan erityisesti huonosti koulutettuihin ja ylipäätään politiikkaan pettyneisiin. Mutta mitä lähemmäksi vuoden vaihteen jälkeen alkava esivaalikierros tulee, sitä enemmän amerikkalaiset kiinnittävät huomiota myös muihin ehdokkaisiin. Gallupeja aletaan tehdä keskittyen ns. todennäköisiin esivaaliäänestäjiin. Heidän joukossaan Trumpin kannatus lienee alhaisempi kuin yleisissä mielipidetiedusteluissa.

Ensimmäiset esivaalit käydään Iowan ja New Hampshiren osavaltioissa helmikuun 2016 alussa. Trumpin suosio saattaa hyvin kantaa sinne asti, mutta hänellä ei näytä olevan erityisen vakuuttavaa ruohonjuuritason kampanjaorganisaatiota näissä osavaltiossa. Kun esivaalit alkavat, saattaa Trumpin suosio kääntyä alaspäin osoittavalle radalle, jota voi olla vaikea kääntää.

Trumpin toinen este: kun ehdokkaiden määrä supistuu, vastustajien äänet keskittyvät

On kuitenkin mahdollista, että Trump pärjää erinomaisesti myös ensimmäisissä esivaaleissa. Aikaisemmin puolue-eliitin ulkopuoliset villit ehdokkaat ovat keränneet näyttäviä voittoja - ennen lopullista romahdustaan.

Pat Buchanan
Pat Buchanan pyrki presidentiksi vuosina 1992, 1996 ja 2000. Kuva vuoden 2000 kampanjasta.AP

Esimerkiksi vuonna 1996 suorapuheisuudestaan tunnettu Pat Buchanan voitti esivaalin New Hampshiressä. Vuonna 2000 Trumpin tapaan omilla rahoillaan seikkaillut miljardööri Steve Forbes taas keräsi Iowassa 30 prosenttia äänistä. Mutta kummallakaan näistä oman tiensä kulkijoista ei lopulta ollut mitään mahdollisuuksia voittaa republikaanien ehdokkuutta.

Kun esivaalit alkavat, myös republikaanien ehdokkuutta tavoittelevien määrä supistuu. Alun perin ehdokkuutta tavoitteli lähes parikymmentä poliitikkoa. Muutama on jo luovuttanut, yksi luopujista on Wisconsinin kuvernööri Scott Walker.

– Kehotan muita republikaanien presidenttiehdokkaita harkitsemaan samaa. Silloin äänestäjät voisivat keskittyä rajallisempaan määrään ehdokkaita, jotka voivat tarjota positiivisen, konservatiivisen vaihtoehdon nykyiselle gallup-kärjelle [siis Trumpille], Walker sanoi syyskuussa lopettaessaan oman kampanjansa.

Scott Walker
Wisconsinin kuvernööri Scott WalkerCJ Gunther / EPA

Walkerin ajatus on siinä, että nyt mielipidetiedusteluja johtavan Trumpia vastustavien äänet jakautuvat niin monen ehdokkaan kesken, että kaikkien kannatus näyttää jäävän kiinteistömogulin jalkoihin.

Silti toistakymmentä ehdokkuuden tavoittelijaa sinnittelee edelleen. Syy mukana roikkumisen on selvä. Poliittiset kommentaattorit uskovat, että republikaanit ryhmittyvät lopulta jonkun aivan muun kuin Trumpin taakse.

Trumpin kolmas este: puoluejohto ei halua Trumpista ehdokasta

Donald Trump
Donald Trump teki ampumista kuvaavan eleen puhuessaan Miamissa Floridassa lokakuussa 2015.Cristobal Herrera / EPA

Donald Trump profiloi itseään ensisijaisesti riippumattomana ehdokkaana. Miehenä jolla on niin paljon omaa rahaa, ettei hänen tarvitse kumartaa minkään kampanjarahaa jakavan etupiirin suuntaan. Hän on myös etäällä republikaanipuoleen varsinaisesta johdosta. Itse asiassa hän on entinen demokraatti.

Kun Trumpia haastatellut CBS-kanavan toimittaja sanoi Trumpille haastattelussa, että kumpikaan Yhdysvaltain valtapuolueista ei taida erityisemmin pitää hänestä, Trump myönsi sen todennäköisesti olevan totta.

Republikaanipuolueen johto haluaa presidenttiehdokkaan, jolla on hyvät mahdollisuudet voittaa vaalissa demokraattien ehdokas, siis todennäköisesti Hillary Clinton. Toiseksi puolueen pitäisi voida luottaa siihen, että presidentiksi noustuaan ehdokas todella edustaisi puolueen linjaa.

Trump ei vakuuta puolueen mahtihenkilöitä kummassakaan asiassa. Yksikään puolueen johtavista poliitikoista ei ole julkisesti asettunut tukemaan Trumpin ehdokkuutta.

Trumpin neljäs este: puoluekokousväki lopulta ratkaisee

Valikouima Trumpin kampanjan rintanappeja kannattajan paidassa.
Trumpin kannattaja esittelee valikoimaa rintanappeja.Erik S. Lessser / EPA

Esivaaliprosessissa valitaan siis kokousedustajia ensi kesän puoluekokoukseen, ja vasta republikaanien puoluekokous lopulta ratkaisee presidenttiehdokkaan nimen. Yleensä ehdokas on jo hyvissä ajoin selvillä ja kokous on enemmän hyvä show kuin todellinen päätöksenelin. Jos Trump kaikista edellä mainituista ongelmista huolimatta onnistuu säilyttämään suosionsa pitkin ensimmäisiä esivaaleja, voi odotettavissa olla varsin rumaa peliä hänen pudottamisekseen. Puoluejohto ei kerta kaikkiaan halua Trumpin voittavan.

Eri osavaltioiden esivaalisäännöt vaihtelevat suuresti ja valintaprosessi on varsin monimutkainen. Ja osa puoluekokousedustajista on puolueen johtoa, jonka ei tarvitse välittää esivaaleista mitään. Kova kabinettipeli puoluekokouksessa ei ole ollut tapana viime vuosikymmeninä, mutta tavatonta se ei ole.

Jos ei Trump, niin kuka sitten?

Republikaanipuolueen kenttä on tällä hetkellä poikkeuksellisen hajallaan. Puolueen äärikonservatiivit, erityisesti herätyskristityt, hakevat ehdokasta, joka olisi mahdollisimman lähellä heidän arvomaailmaansa. He eivät hyväksy juuri minkäänlaisia kompromisseja tai joustavuutta tässä asiassa.

Juuri arvokonservatiiveihin suuri osa puolueen ehdokkuutta tavoittelevista poliitikoista yrittää nyt vedota. Lokakuussa suosikiksi nousi tunnettu neurokirurgi Ben Carson. Leppoisasti jutteleva, mutta mielipiteiltään hyvin vanhoillinen Carson on joissakin gallupeissa jopa ohittanut Trumpin. Silti harva jaksaa uskoa, että Carsonin tähdenlehto kantaisi kovin kauaksi, sen verran kokematon ja pehmeä poliitikko hän on. Latinosenaattori Ted Cruz onkin juuri nousemassa konservatiivien uudeksi sankariksi.

Ben Carson
Ben CarsonTannen Maury / EPA

Mutta republikaanijohdossa tiedetään, että äärimmäisen konservatiivisilla mielipiteillä ei voiteta liikkuvia, poliittisen keskustan ääniä. Ja juuri ne äänet ratkaisevat lopullisen presidentinvaalin.

Puoluevaikuttajat haluavatkin mieluummin ehdokkaan, joka olisi uskottava myös poliittisen keskustan silmissä. Edellisessä vaalissa änkyräkonservatiivit etsivät lähes epätoivoisesti omaan ehdokasta, ryhmittyen aina kulloisenkin gallup-suosikin taakse. Mutta lopulta konservatiivisemmat ehdokkaat putosivat ja puoluejohdon ja puolueen tärkeimpien rahoittajien koko ajan suosima Mitt Romney voitti ehdokkuuden selvästi.

Nyt puolueenjohdolla ja rahoittajilla on kuitenkin vakava ongelma. Selvää ehdokasta, jonka taakse puolue voisi ryhmittyä, ei ole löytynyt. Yksikään keskitien ehdokkaista ei ole saanut taakseen kunnon nostetta.

Jeb Bushin piti olla juuri sopiva ehdokas. Hänellä on huolellisesti suunniteltu kampanjaorganisaatio, valtava määrä kampanjarahoittajia ja isokenkäisiä suosittelijoita. Ongelma on siinä, että kaikesta huolimatta republikaanien kentällä Bushin suosio ei oikein ota lähteäkseen edes lähtötelineistä. Hänen kannatuksensa on vajonnut selvästi alle kymmenen prosentin.

Marco Rubio
Floridalainen senaattori Marco Rubio.Andrew Gombert / EPA

Tällä viikolla Jeb Bushin kampanjaorganisaation sisäinen esitelmä rahoittajille vuoti julkisuuteen. Vuodettu esitelmä osoittaa, että Bushin väki ei edelleenkään pidä sen enempää Trumpia kuin Carsonia kovin vakavasti otettavana ehdokkaana, vaikka he ovat mielipidetiedustelujen kärjessä.

Bushin kampanjaväki tuntuu olevan enemmän huolissaan senaattori Marco Rubiosta. Nuorekkaalla latinotaustaisella Rubiolla voikin olla paljon paremmat mahdollisuudet nousta sellaiseksi ehdokkaaksi, jonka taakse puolueen eliitti haluaa ryhmittyä.

Rubio pärjäsi tällä viikolla erinomaisesti republikaanien kolmannessa tv-väittelyssä, toisin kuin Jeb Bush, joka näytti olevan aivan hukassa. Eli jos ette ole vielä kuulleet Marco Rubiosta, pistäkää nimi mieleen. Ei ole kauhean huono arvaus, että Rubiosta voi vielä tulla ns. vapaan maailman johtaja.

Mutta jos se kuitenkin on Trump?

Trump laskeutuu lentokoneestaan Aberdeenissa Skotlannissa.
Trump laskeutuu lentokoneestaan Aberdeenissa Skotlannissa.Danny Lawson / EPA

Vaikka Trumpin ehdokkuuden tiellä on valtava määrä esteitä ja hänen tähtensä näyttää juuri nyt olevan jopa hienossa laskussa, niin täysin mahdotonta Trumpin ehdokkuus ei kuitenkaan ole. Koska republikaanien johdolla ei ole selvää ykkösehdokasta, jota tukea, kaikki on mahdollista.

Kokonaan eriasia on se, onko ikuinen showmies Donald Trump edes aivan toisissaan pyrkimässä Yhdysvaltain presidentiksi. Siihen ei välttämättä tiedä lopullista vastausta edes Trump itse.

Lisää Yhdysvaltain vaaleista illan A-studiossa TV1:ssä 2.11. klo 21.05.