1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. henkilökuvat

Kuka on kukin Lindan Liukkaan maailmassa: Mozilla, Apple ja Google palaavat eläinhahmoihin

Kaikki Hello Rubyn satuhahmot viittaavat teknologia-alan ilmiöihin. Päähenkilö Ruby auttaa niitä antamalla ohjeita kuin ohjelmoija tietokoneelle.

Kuva: Linda Liukas

Pikkutyttö Ruby. Oliopohjainen ohjelmointikieli Ruby, jonka kehitti japanilainen Yukihiro Matsumoto.

Sotkuiset ketut****eli Mozilla Firefox. Ketut hoitavat kirjassa puutarhaa miten sattuu, kuten verkkoselaimen Mozilla Firefox. "Mozilla on ideologinen, avoimeen lähdekoodiin perustuva yritys, joka rakentaa ekosysteemejä. Ne menvät jumiin ja hajoilevat koko ajan."

Tylyt pingviinit eli Linux-käyttöjärjestelmä. Pingviinit sanovat kirjassa awk, chmod, bash, pwd, jotka ovat Unix-komentoja. "Linux on tunnettu Linus Torvaldsin töykeydestä. Tavallisten ihmisten on vaikea käyttää Linuxia, mutta se on tehokas."

**Leipovat robotit eli Googlen Android. **Googlen Android käyttöjärjestelmät on nimetty jälkiruokien nimillä kutenjellybean, icecream, donut. "Niistä on monia eri versioita, ja ihmiset turhautuvat niiden epätarkkuuksiin."

Kauniit lumileopardit****eli Apple. Leopardeilla on kirjassa kahnaus robottien kanssa, joka viittaa Googlen ja Applen väliseen taisteluun. "Ne tavoittelevat kauneutta, ovat yksinäisiä ja meditoivat niinkuin Apple, joka omistaa sekä käyttöjärjestelmän että laitteet."