Ufot liitelivät valokuviin – suomalaisvalokuvaaja pääsi sosiaalisen median kautta maailmanmaineeseen

Oululainen valokuvaaja Maria Lax innostui vanhempiensa kotipaikkakunnan vuosikymmenien takaisesta ufoaallosta niin paljon, että valokuvissakin alkoi näkyä erilaisia valoilmiöitä. Varsinaisia ufoja ne eivät ole, mutta Laxin kuvissa on mystinen tunnelma. Nyt hänen kuvansa ovat ponnahtaneet kansainväliseen julkisuuteen, kun Wired-lehti huomasi hänen kuvansa sosiaalisessa mediassa.

kulttuuri
Maria Lax
Maria Lax

60- ja -70 -lukujen taitteessa Suomessa kohistiin Pudasjärven ufohavainnoista. Paikkakunnalla väitettiin nähdyn erikoisia valoilmiöitä ja jotkut kertoivat jopa kohdanneensa humanoideja ja olleensa ufojen kyydissä. Oululainen valokuvaaja Maria Lax ei ollut silloin vielä syntynytkään, mutta hänen pudasjärveläinen isoisänsä kirjoitti vuonna 1972 aiheesta kirjankin "Pudasjärven ufot". Mariaa aihe alkoi kiinnostaa nyt yli 40 vuoden jälkeen.

– Olin käymässä vanhempieni luona vuonna 2013 ja löysin kirjahyllystä ukkini kirjan, jota en ollut jostain syystä lukenut. Ufojutut olivat sen verran käsittämättömiä, että päätin tutkia asiaa enemmän, kuvailee Lax.

Uskomattomia tarinoita

Lax ajoi tapaamaan kirjan päähenkilöä Atte Särkelää. Hän kertoi lisää tarinoita. Lopulta Lax jututti lukuisia henkilöitä, joista oli seurannut metsässä äänetön kirkas valo tai joiden auton ympärillä valopallo oli kierrellyt. Lax uskoo, että tarinat ovat totta.

– He eivät tiedä itsekään mitä he ovat nähneet, mutta haluaisivat tietää vieläkin mistä oli kyse. Jotakin he aivan varmasti ovat nähneet, koska pudasjärveläiset eivät valehtele, naurahtaa Lax.

Ufot vaikuttivat valokuviin

Pudasjärven ufot liitelivät innoituksen muodossa myös Laxin valokuviin. Hänen kuvansa ovat tummasävyisiä, mutta niissä on mukana voimakas ja vaikuttava valoelementti.

Siinä on sellaista uhkaavaa magiaa, kun kävelee keskellä metsää ja jostain ilmestyy valo.

Maria Lax

– Siinä on sellaista uhkaavaa magiaa, kun kävelee keskellä metsää ja jostain ilmestyy valo, Lax maalailee.

Lax pyrkii saamaan kuvistaan mahdollisimman valmiita jo kuvaushetkellä, eikä käsittele mielellään niitä kovin paljoa jälkikäteen.

– Olen katsonut kuvauspaikat yleensä valmiiksi jo etukäteen. Sitten kun tulee sopiva sää, yleensä kylmä ja sumuinen ilma, lähden kameran ja jalustan kanssa liikkeelle. Etsin sopivia ja värikkäitä valonlähteitä; autoja tai talojen ikkunoita Kuvatessani käytän erittäin pitkää valotusaikaa, kertoo Lax.

Kansainvälistä kiinnostusta

Nyt Laxin kuvat ovat saaneet suuren julkisuusloikan, kun laajalevikkinen nettilehti Wired kiinnostui Laxin sosiaalisessa mediassa julkaisemista kuvista. Samalla lehti kertoi tarinan Marian ufoinnostuksesta.

Lax valmistuu tänä syksynä lontoolaisesta elokuvakoulusta. Hän tekee parhaillaan omaa fiktiivistä elokuvaansa "Lights". Sekin perustuu ufohavaintoihin Pudasjärvellä. Elokuvaa kuvataan Pohjois-Suomessa.

– Se liittyy Pohjois-Suomen autioitumiseen, yksinäisyyteen, yön hiljaisiin hetkiin ja automatkaan Pudasjärvelle. Tarinaan sekoittuu yliluonnollisia elementtejä.

Lax uskoo tulevaisuuteensa valokuvaajana. Maine on kasvanut tasaisesti ja hänen instagramtilillään on tällä hetkellä yli 5000 seuraajaa. Wired-lehden artikkelin jälkeen yhä useampi tietää Laxin.

– Toivottavasti tästä tulee uralleni potkua, sillä töitä olisi kivaa löytää tammikuusta eteenpäin, nauraa Lax.

Toiveelle saattaa löytyä vastakaikua, sillä uusia projekteja on tiedossa ja lisää Laxin kuvia ollaan julkaisemassa kansainvälisissä lehdissä.