Muurola saa oman paloaseman – VPK-toiminta uudelle aikakaudelle

Ala-Kemijoen VPK saa Rovaniemen Muurolaan uuden paloaseman. Paloasema rakennetaan joulukuussa 2014 palaneen juna-asemarakennuksen tilalle rautatien varteen. Paloaseman rakennuttaa tontin omistaja Eurotum Oy.

palokunnat
Paloasema rakennetaan alueelle joka jää Mika Teräsniskan ja Ala-Kemijoen VPK:n sammutusauton taakse.
Paloasema rakennetaan alueelle joka jää Mika Teräsniskan ja Ala-Kemijoen VPK:n sammutusauton taakse.Raimo Torikka / Yle
Hälytysosaston päällikkö Mika Teräsniska.
Ala-Kemijoen vapaapalokunta on saamassa oman paloseman. Hälytysosaston päällikköä Mika Teräsniskaa haastattelee Raimo Torikka.

Ala-Kemijoen vapaaehtoinen palokunta on toiminut vuodesta 1937. VPK:lla on omat tilat Rovaniemen Muurolan keskustassa kaupparakennuksen päädyssä. Rakennuksessa on pieni sosiaalinen tila sekä tallitila kahdelle autolle. Muu kalusto joudutaan säilyttämään kylmässä merikontissa rakennuksen takapihalla.

Uuden paloaseman myötä Ala-Kemijoen VPK on saamassa kunnolliset säilytystilat kalustolle sekä kaluston huoltotoimille. Miehistön suojavaatteet saadaan myös asianmukaisesti omiin pukuhuonetiloihin.

Paloaseman rakennuttaa palaneen asemarakennuksen omistanut Eurotum Oy. Lapin Aluepelastuslaitos vuokraa paloaseman Ala-Kemijoen vapaaehtoiselle palokunnalle Eurotum Oy:ltä.

Koska suunniteltu paloasemarakennus tulee rautatiealueelle, vaatii se voimassa olevaan asemakaavaan poikkeamisluvan Ely-keskukselta. Eurotum Oy allekirjoittajana Mikko Raivio on hakenut tontille poikkeamislupaa paloasemarakennuksen rakentamiseksi.

Lisäksi se vaatii asianmukaiset lausunnot ja kuulemiset kaupungilta sekä tontin naapureilta. Hanke on saanut myönteisen päätöksen ja lausunnot kaupunginhallitukselta sekä muilta tahoilta.

– Tällä hetkellä mennään siinä, että odotetaan Ely-keskukselta lopullista päätöstä. Sen pitäisi käsittääkseni tämän vuoden puolella tulla. Tarkoitushan on, että meillä olisi keväällä 2016 uudet tilat, kertoo Ala-Kemijoen VPK:n hälytysosaston päällikkö Mika Teräsniska.

Kalustolle ja toiminnalle vihdoin kunnolliset tilat

Rakennettava paloasema on noin 300 kerrosneliön suuruinen. Talli ja varastotilaa on noin 170 neliötä ja sosiaalitilat sekä kerhotilat noin 130 neliötä. VPK:n autoille saadaan riittävät säilytys ja huoltotilat. Muun muassa nykyisissä tiloissa sammutusauton vesitankkeja pystytä täyttämään.

Lisäksi mönkijä, moottorikelkka sekä vene saadaan lämpimään tilaan nykyisestä kylmästä merikontista. Mika Teräsniskan mukaan miehistölle saadaan myös kunnolliset tilat joten toimintaa pystytään kehittämään tulevaisuutta silmällä pitäen.

– Nuorisotoiminnan osalta meillä on toiminta täysin nollassa. Nyt kun saadaan uudet tilat, niin minä uskon ja toivon, että me saadaan myös se nuorisotoiminta herätettyä henkiin. Nuorisotoiminta on äärimmäisen vankka tuki jatkoa ajatellen. Puolet meidän porukasta on lähtenyt sieltä nuoritoiminnan puolelta, muistuttaa Mika Teräsniska.

Korjattu klo 10.06 vapaapalokunta vapaaehtoiseksi palokunnaksi