Palestiinalaiset uhmaavat kuolemaa – "puukkoiskut oikeutettuja Israelin miehitystä vastaan"

Puukkoiskut juutalaisia vastaan ovat oikeutettua vastarintaa, sanovat palestiinalaiset: Israelin sorto ja siirtokuntalaisten tekemät murhat oikeuttavat ne. Israel puolestaan katsoo, että sen kansalaisten pitää saada elää rauhassa ilman pelkoa tapoista. Tavan mukaan Israelin sotilaiden otteet ovat säälimättömät. Perjantairukousten jälkeen alkaa ampuminen Länsirannalla.

Ulkomaat
Israelilaissotilaita.
Israelilaissotilaita asemissa Hebronissa.Abed al Hashlamoun / EPA

Viikonlopun aamu Ramallahissa. Nuoria miehiä kokoontuu ulosmenotien päähän. Vastapäätä mäellä näkyy Israelin siirtokunta ja sen muurin vierellä seisoo toistakymmentä Israelin armeijan sotilasta. He ovat oliivinvärisissä kenttäpuvuissa, aseet ja varusteet modernia tekniikkaa.

Palestiinalaismiehillä on käsissään kiviä ja linkoja. Nuoria miehiä, parikymppisen näköisiä, joukossa lapsiakin. Edessä on yhteenotto palestiinalaisten ja armeijan sotilaiden välillä.

PALESTIINA VASTARINTA.
Palestiinalaiset mielenosoittajat sanovat, etteivät pelkää kuolemaa Israelin vastaisissa toimissaan.

"Tänään alkaa kiivas kapina"

– Tänään kaikki palestiinalaiset nousevat kiivaaseen kapinaan, jos luoja suo, sanoo kommandopipoinen mies, joka ei kerro nimeään. Hänen otsaliinassaan lukee ”Al-Aqsan marttyyrien joukot”.

Mies antaa lyhyen haastattelun ja jatkaa kulkuaan kohti mellakkapaikkaa. Sinne ovat jo ehtineet kaverukset Haidar ja Muhammad.

– Minua pidettiin Israelin vankilassa, koska puolustin isänmaatani Israelin terroria vastaan, sanoo Haidar.

Sekä Haidar että Muhammad vakuuttavat, että he eivät pelkää Israelin sotakonetta. Kumpikin sanoo, että jos kuollaan, kuollaan marttyyrina. Puolustamme Palestiinan maata miehittäjää vastaan, sanovat nämä mielenosoittajat.

PALESTIINA VASTARINTA
Naamioitunut palestiinalainen mielenosoittaja kertoo, miksi hän hyökkää Israelia vastaan.

Pikkupoikiakin tuodaan mukana mielenosoitukseen

Kaikki kolme vaikuttavat aika tavallisilta nuorilta. Kommandopipoinen on töissä kaupassa, Haidar ja Muhammad sanovat opiskelevansa yliopistossa sosiologiaa. Olosuhteet ovat tehneet heistä vastarintamiehiä.

Mielenosoituspaikalle saapuu koko ajan lisää väkeä, kaikkiaan ehkä noin kaksisataa. Joukossa on perheitäkin, lähinnä isiä poikineen. Myös tyttöporukoita näkyy.

Nidal on tuonut kaksi pientä poikaansa protestiin.

"Vastustamme naisten ja lasten polttamista"

– Israelin miehitysvalta oletti, että uusi sukupolvi unohtaa menneet, Nidal sanoo. Väärin luuli, hän sanoo – vastarinta tiivistyy ja siksi hän toi kaksi poikaansa paikalle. Pojat ovat selvästi alle 10-vuotiaita.

Nidal sanoo protestoivansa palestiinalaisten teloituksia vastaan.

– Vastustamme lasten janaisten polttamista, vastustamme Israelin hirmuvaltapolitiikkaa ja sortoa Palestiinassa, Nidal sanoo.

Israelilainen poliisi katselee maassa makavaa ammutun palestiinalaisen ruumista.
Isrealilainen polisi katselee ammutun palestiinalaishyökkääjän peitettyä ruumista.Abir Sultan / EPA

Ambulanssit kiidättävät paikalta haavoittuneita

Palestiinalaisten protesti alkaa. Ensin he sytyttävät renkaita tuleen ja heittelevät kiviä. Israelin sotilaat etenevät mäkeä alas ja alkavat ampua kyynelkaasukranaatteja.

Nuoret protestoijat säntäilevät tiellä ja avoimella kentällä. Armeija alkaa ampua kumipäällysteisillä luodeilla ja myös kovilla.

Joitakin nuoria kaatuu luodeista ja ambulanssimiehet kiiruhtavat paareineen mielenosoittajien seassa. Tie ja viereinen kenttä täyttyy savusta, laukauksia kajahtelee tuon tuosta. Ambulanssit kiidättävät paikalta haavoittuneita pillit soiden.

Miehitys jatkunut jo 48 vuotta

Tämä on surullisen tuttu kuvio Länsirannalla – itse asiassa siitä lähtien, kun Israel miehitti alueen vuoden 1967 kuuden päivän sodassa. Israel löi silloin salamataktiikallaan maahan hyökänneet arabimaiden armeijat.

Mutta nyt eletään vuotta 2015, ja miehitys jatkuu yhä. Itse asiassa Israel on asuttanut palestiinalaisten maille yli puoli miljoonaa juutalaista.

Ja palestiinalaiset yrittävät tehdä vastarintaa. Se on aika voimatonta – tällä hetkellä aseina ovat lähinnä kivet ja puukot.

Uusimmat mellakat alkoivat puukkoiskuista

PALESTIINA VASTARINTA.
Israelin poliisin päätiedottaja Micky Rosenfeld sanoo, että puukkohyökkääjät ovat yksittäisiä terroristeja.

Israel syyttää uusimmasta väkivallan kierteestä nimenomaan palestiinalaisten puukkoiskuja. Ne alkoivat noin kuukausi sitten. Puukottajat ovat tappaneet kymmenkunta palestiinalaista. Israelin armeija ja siirtokuntalaiset – juutalaiset uudisasukkaat siis – ovat surmanneet noin 70 palestiinalaista.

– Tämä ei ole uusi kansannousu, intifada. Mutta tämä on uusi hyökkäysten aalto, arvioi Israelin poliisivoimien päätiedottaja Micky Rosenfeld.

Rosenfeldin mukaan sen takana ovat "yksinäiset sudet", yksin toimivat terroristit, jotka ovat saaneet innoitusta sosiaalisesta mediasta, esim. Facebookista. Hänen mukaansa puukkokampanja on kuitenkin organisoitu.

– Tämä on palestiinalaishallinnon lietsomaa väkivaltaa. Se yllyttää Israelin arabiväestöä tekemään kaduilla iskuja, puukoin ja kirvein, tai ajamalla autolla väkijoukkoon, Rosenfeld sanoo.

Israelilaissotilaita.
Israelilaissotilaita Hebronissa.Abed al Hashlamoun / EPA

Israelia syytetään epäiltyjen ampumisesta

Hyvin yleinen arvio kuitenkin on, että puukkokampanja on spontaania väkivaltaa. Palestiinalaiset nuoret, jotka ovat hyvin perillä maailmanmenosta internetin ansiosta, eivät voi hyväksyä alistettuina elämistä miehitysvallan alla. Voimaton raivo purkautuu äkillisinä tappoina.

Israel on vastannut tekoihin hyvin kovaotteisesti. Sitä on syytetty "shoot to kill" -linjasta: puukkoiskun tekijöitä tai niistä epäiltyjä ei ole yritettykään pidättää vaan on ammuttu suoraan, tappamistarkoituksessa. Israel kiistää tämän.

PALESTIINA VASTARINTA4
Jerusalemin asukas sanoo, että palestiinalaiset vaativat oikeuksia, joita Israel ei aio heille myöntää.

Palestiinalaisten mielestä puukkokampanjan välitön syy on Israelin hallituksen aikomus muuttaa al-Aqsan moskeijan rukoussääntöjä. Pelätään, että hallitus helpottaa äärijuutalaisten pääsyä muslimien kolmanneksi pyhimmälle paikalle. Juutalaisille sama paikka on pyhä Temppelivuori – jotkut äärilinjan juutalaisaktivistit jopa vaativat juutalaisten temppelin rakentamista al-Aqsan paikalle.

Siirtokuntalaisten väkivalta provosoi palestiinalaisia

Palestiinalaisia provosoi myös siirtokuntalaisten väkivalta. Heinäkuussa kolme palestiinalaisperheen jäsentä kuoli heidän kotinsa tuhopoltossa. Teosta epäillään siirtokuntalaisia – mutta ketään ei ole pantu syytteeseen teosta.

Sitten – kuukausi sitten – palestiinalaiset alkoivat puukottaa juutalaisia eri puolilla Länsirantaa ja myös Israelin puolella. Sen jälkeen Israelin sotilaat ja palestiinalaiset ovat kahakoineet eri puolilla Länsirantaa ja Gazan rajaa. Pahin tilanne on ollut Hebronissa, Itä-Jerusalemissa ja Ramallahin ympäristössä.

Ramallahissa mielenosoituspaikalle kävelevä Nidal sanoo kantanaan, että puukotukset ovat oikein.

Palestiinalaisia heittämässä kiviä.
Palestiinalaiset heittävät kiviä Hebronissa.Abed al Hashlamoun / EPA

Mielenosoittaja: "Puukkoiskut ovat oikein"

– Puukotukset ovat osa vastarintaa. Ne ovat oikeutettuja kansainvälisen lain ja inhimillisyyden mukaan, Nidal sanoo.

Keski-ikäinen, kaupallisella alalla työskentelevä mies sanoo, että "vastarinnan ovi on avattu".

– Kun fasistinen miehitysvalta tappaa lapsia, vastarinta on oikeutettua vaikka sitten puukkojenkin avulla, Nidal sanoo ja katsoo tiukasti silmiin.

Israelin kanta on se, että ihmisillä on oikeus kulkea kaupunkiensa kaduilla ilman, että joutuu pelkäämään puukottajia. Valmiutta on terästetty etenkin Jerusalemissa.

– Siellä 3 500 poliisia pitää yllä turvallisuutta. Katuesteitä on pystytetty eri puolillle ja epäilyttäviä autoja tarkistetaan. Terrori-iskuja estetään, sanoo poliisin tiedotuspäällikkö Micky Rosenfeld.

Tapani Hannikainen, Ramallah
Yle