Rehtorit: Pohjoisen yliopistoja ei hyödytä yhdistää

Lapin yliopiston ja Oulun yliopiston rehtorit ovat yksimielisiä siitä, että pohjoisen yliopistojen yhdistäminen ei tuo mitään hyötyä. Sen sijaan alueellista yhteistyötä yliopiston ja ammattikorkeakoulun välillä kannattaa kehittää edelleen.

korkeakoulut
Sekä Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki että Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola ovat sitä mieltä, että yliopistoja ei kannata lähteä yhdistämään.
Sekä Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki että Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola ovat sitä mieltä, että yliopistoja ei kannata lähteä yhdistämään.Yle

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on moittinut yliopistoja ja korkeakouluja resurssien tehottomasta hyödyntämisestä.

Avoimessa kirjeessään korkeakouluille (siirryt toiseen palveluun) ministeri sanoo, että korkeakoululaitos on sirpaloitunut ja tutkimus on keskinkertaista. Hän vaatii laatua, tehokkuutta ja vaikuttavuutta parantavia uudistuksia.

Ministeri Grahn-Laasonen sanoo myös ministeriön tukevan muun muassa korkeakoulujen yhdistymisiä ja rakenteellista kehitystä.

Pohjoisessa ministerin paimenkirje ei herätä lämpimiä tunteita.

Jo toistakymmentä vuotta kahvipöytäkeskusteluissa on ollut Pohjois-Suomen yliopiston muodostaminen eli Lapin ja Oulun yliopistojen yhdistäminen.

Tehdyissä selvityksissä on kerta toisensa jälkeen saatu tulos, että yhdistäminen ei tuo sen paremmin rahallista säästöä kuin tutkimuksen laadun nousua.

– En näe että yhdistämällä Lapin yliopisto ja Oulun yliopisto pystyttäisiin lisäämään laadukkuutta. Oulun päässä ei ole minkään näköisiä toiveita siihen, että yliopistot yhdistyisivät, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki sanoo.

– Me emme näe mitä hyötyä siinä voisi tulla emmekä ole missään nimessä halukkaita yhdistämään Lapin yliopistoa Oulun yliopistoon.

Samalla linjalla ollaan Lapin yliopistossa.

– Tämä Pohjois-Suomen yliopisto –ajatus on ollut esillä 2000-luvun puolivälistä lähtien. Sitä on pohdittu eri näkökulmista, mutta selvitykset ovat aina johtaneet siihen, että se ei ole kovin järkevä ratkaisu. Kaikissa selvityksissä on päädytty siihen, että se ei toisi kummallekaan yliopistolle toiminnallista lisäarvoa tai tehokkuutta, Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola sanoo.

– En lähtisi sitä pöytälaatikosta kaivamaan.

– Tärkeämpää olisi, että täällä Rovaniemellä pystyttäisiin kahden korkeakoulun, Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston välillä rakentamaan toiminnallista tehokkuutta ja kehittämään tätä kautta Rovaniemeä opiskelijakaupunkina, Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola sanoo.