Nato listaa nettikiusaajat Räyhä-Trollista Bikini-Trolliin

Nettikeskusteluissa tunteet nousevat pintaan ja mielipiteet kärjistyvät. Tutkijat varoittelevat vieraan vallan informaatiovaikuttamisesta ja trolliarmeijoista. Ei ihme, että välillä hirvittää. Paniikkin ei ole kuitenkaan aihetta. Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksen tutkimus paljastaa, minkälaisia trolleja nettimaailmassa surffaa ja miten heidät tunnistaa. Yle uutiset esittelee heidät tässä.

Ulkomaat
Käsi tietokoneen näppäimistöllä.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Nato listaa trollaaja-tyypit ja tavat suhtautua heihin tutkimuksesta tehdyssä yhteenvedossa (siirryt toiseen palveluun).

Salaliitto-trolli -grafiikka.
Stina Tuominen / Yle

Salaliitto-Trolli

Tämä veijari pyrkii kaikin tavoin todistelemaan, että kaiken takana on Yhdysvaltain salaliitto. Salaliitto-Trolli kirjoittaa pitkiä tekstejä, joiden tavoitteena on loogisenoloisen selityksen löytäminen ja "totuuden" paljastaminen lukijalle.

Lopputulema on kuitenkin aina sama: Syyllinen on Yhdysvallat.

Trollin tunnistaa yleensä nettikommentin pituudesta. Tämä trolli se jaksaa hakata näppäimistöään.

Bikini-trolli -grafiikka
Stina Tuominen / Yle

Bikini-Trolli

Bikini-Trolli kirjoittelee netin keskustelupalstoilla lyhyitä kommentteja, jotka voivat olla vähän naiiveja.

Nimensä trolli on saanut siitä, että useimmiten keskustelijan kuvana on bikineihin pukeutunut nuori nainen.

Bikini-Trolli on kavala siksi, että sitä on joskus vaikea tunnistaa trolliksi. Hänen viestinsä sisältää usein kysymyksen tai ehdotuksen kuten "onko niin, että vain Venäjä on paha?" Lopulta Bikini-Trollikin syyttää Yhdysvaltoja.

Räyhä-trolli -grafiikka
Stina Tuominen / Yle

Räyhä-Trolli

Räyhä-Trolli on aggressiivinen nettikeskustelija, joka kertoo suoraan, mitä mieltä asioista on. Räyhä uhkailee ja provosoi muita keskustelijoita, mikä onkin hänen päämääränsä.

Räyhä on itsekin hyvin herkkänahkainen, koska hänen tavoitteenaan on pitkittää nettiriitaa hinnalla millä hyvänsä. Räyhä ei saa kuitenkaan aiheutettua oikeaa yhteiskunnallista toimintaa, ehkäpä sen takia, että Räyhä ei ole verbaalisesti kovinkaan lahjakas.

Wikipedia-trolli -grafiikka

Wikipedia-Trolli

Wikipedia-Trolli on, kuten nimikin sanoo, kova siteeraamaan tietoja Wikipediasta ja muista luotettavan tuntuisista lähteistä. Hän lisää kuitenkin lainauksiinsa oman tunteellisen lisänsä.

Tiedot sinänsä pitävät paikkansa, mutta trolli esittää ne sellaisessa valossa, joka johtaa lukijan harhaan. Juuri tämän takia Wikipedia-Trolli on ovela ja joskus vaikea tunnistaa.

Linkittäjä-trolli -grafiikka
Stina Tuominen / Yle

Linkittäjä-Trolli

Tällä trollilla ei ole oikein sana hallussa, mutta hän kompensoi puutettaan linkitämällä sopivaksi katsomiaan kommentteihinsa sopivakseen katsomia nettiosoitteita.

Linkit saattavat johtaa venäläisille uutissivustoille tai YouTube-videoihin ja tavoitteena on keskustelijoiden ärsyttäminen. Linkittäjä-Trollia on vaikea tunnistaa, koska sen toiminta ei ole kovinkaan persoonallista tai inhimillistä.

Mutta miten sitten tunnistaa trolli ja kuinka kohdella häntä?

1. Tunnistus

Trollin tunnistaa yleensä nettikommentin pituudesta ja sen tyylistä. Trollin kommentit ovat usein pitkiä, aggressiivisia ja ohi asiayhteydestä. Sanan säilä ei ole trollilla useinkaan hallussa.

Trollit toimivat usein ryhmänä tai sama trolli voi käyttää useita eri nimimerkkejä samassa keskustelussa, joten kannattaa tarkistaa muidenkin keskustelijoiden viestejä.

2. Trollin tarkistus

Trollin tarkistus voi olla näinkin helppoa: kysy häneltä tarkentava kysymys. Vastaus voi jäädä saamatta, koska vieras kieli ei välttämättä ole hallussa. Trollit saattavat postittaa valmiita viestejä. Näitä on sitten kopioitu useille eri keskustelupalstoille.

Hakukonetta kannattaa epäilyksen herättyä laulattaa. Sama viesti voi löytyä useilta eri keskustelupalstoilta eri nimimerkeillä. Jos trollauksen tunnistaa, kannattaa laittaa viestiä keskustelupalstan moderaattorille tai toimitukselle.

3. Älä kiinnitä trolliin huomiota!

Provosoituminen ja vastaaminen ovat trollille sama, mitä bensa liekeille. Ehdottomasti paras tapa on olla kiinnittämättä trolliin huomiota. Trollin viesteihin vastaaminen lisää klikkien määrää ja nostaa trollin viestin yhä näkyvämmäksi nettimaailmassa.

Tehokkaimmillaan trollien viestit voivat muokata nettitodellisuutta niin, että heidän viestinsä sumentavat ihmisten postittamat oikeat mielipiteet.

Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksen tutkimuksen ovat tehneet Latvian Ulkopolitiikan Instituutti, Riian Stradins Yliopisto sekä Latvian yliopiston Matematiikan ja Informatiikan laitoksen Keinoälylaboratorio. Työryhmä analysoi yli 200 000 nettikommenttia Latvian suosituimmilta keskustelupalstoilta. Tutkimuksen tavoitteena oli mitata, miten sosiaalista mediaa ja internetiä käytetään hybridisodankäynnissä. Tutkimuksessa analysoitiin myös eri trollityyppejä ja niiden toiminnan tehokkuutta.

Naton strategisen viestinnän keskus sijaitsee Riiassa Latvian pääkaupungissa.