Puolalaisoikeus päätti, ettei Polanskia luovuteta Yhdysvaltoihin

Yhdysvallat voi vielä valittaa päätöksestä. Maa on yrittänyt saada elokuvaohjaajan luovutetuksi 1970-luvun lopulta peräisin olevien raiskaussyytteiden vuoksi.

kulttuuri
Roman Polanski
Roman Polanski lehdistötilaisuudessa 30. lokakuuta.Jacek Bednarczyk / EPA

Puolalainen oikeusistuin päätti perjantaina, että elokuvaohjaaja Roman Polanskia ei luovuteta Yhdysvaltoihin.

Yhdysvallat on yrittänyt saada Polanskin luovutetuksi vuodelta 1977 peräisin olevien raiskaussyytteiden vuoksi. Polanskia syytettiin 13-vuotiaan tytön huumaamisesta ja raiskaamisesta.

Polanski myönsi tuolloin syyllisyytensä ja hänet määrättiin psykiatriseen tutkimukseen liittovaltion vankilassa, missä hän vietti 42 päivää. Hän kuitenkin pakeni maasta tämän jälkeen.

Luovutus loukkaisi Polanskin ihmisoikeuksia

Krakovalaisessa tuomioistuimessa päätöksen tehnyt tuomari sanoi, että tapaus on hyvin monimutkainen, mutta luovutus loukkaisi 83-vuotiaan Polanskin ihmisoikeuksia, koska se saattaisi johtaa hänen vangitsemiseensa.

Polanski itse ei ollut läsnä oikeudessa. Hän sanoi myöhemmin olevansa tyytyväinen päätöksestä.

– Olen luonnollisesti erittäin tyytyväinen, että tämä asia on nyt tullut päätökseen. Tämä on vienyt minulta paljon energiaa, Polanski sanoi.

Polanskin asianajajien mukaan Yhdysvaltain luovutuspyynnössä on virheitä. He huomauttivat myös, että Polanski on jo viettänyt aikaa vankilassa tapauksen vuoksi.

"Laki on kaikille sama"

Yhdysvallat voi vielä valittaa oikeuden päätöksestä, minkä jälkeen tapaus siirtyisi korkeamman oikeusasteen käsiteltäväksi. Se voisi joko kumota tai säilyttää paikallisoikeuden tuomion tai määrätä uuden oikeudenkäynnin.

Lopulta oikeudenkäyntien jälkeen viimeinen sana asiassa on Puolan oikeusministeriöllä. Puolan vähän aikaa sitten pidetyt parlamenttivaalit voittanut on sanonut, että laki on kaikille sama, eikä Polanski ole poikkeus.

Lähteet: AFP, AP