1. yle.fi
  2. Uutiset

Norjan hallitus haluaa tiukentaa turvapaikkapolitiikkaa – Ottaa mallia Tanskasta

Tanska puolitti syyskuun alussa yksinasuvalle pakolaiselle maksettavan tuen ja heikensi reilusti myös lapsiperheiden tukia.

Ulkomaat
Siv Jensen
Norjan valtiovarainministeri, oikeistopopulistisen Edistyspuolueen puheenjohtaja Siv Jensen.Vegared Grott / EPA

Norjan hallitus aikoo tiukentaa maan turvapaikkapolitiikkaa, kertoo yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun). "Voidaan olettaa, että norjalaisen hyvinvointiyhteiskunnan taso ja maahanmuuton säännöt vaikuttavat hakijoiden taipumukseen valita Norja ennemmin kuin jokin muu maa", kirjoittaa Norjan hallitus ensi vuoden budjetin tiukennuksia koskevassa luvussa.

– Emme voi jatkaa tilanteessa, joka vaikuttaa siltä, että Norjaan tuleminen on houkuttelevampaa kuin muihin maihin, valtiovarainministeri Siv Jensen sanoo NRK:lle.

Tilapäistä maassa oleskelua lisätään

Norjan hallitus haluaa lisätä tilapäistä maassa oleskelua ja harkitsee uusia tapoja tarjota turvapaikanhakijoille vain tilapäinen turvapaikka, joka ei voi johtaa pysyvän oleskeluluvan saamiseen.

Hallitus haluaa myös tiukentaa perheiden yhdistämistä koskevia sääntöjä ja turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvaa. Pakolaisstatuksen omaavilla turvapaikanhakijoilla on toistaiseksi oikeus Norjan sosiaalivakuutukseen, ja hallitus harkitsee tiukennuksia eri etuisuuksiin. Tiukennukset on tarkoitus tehdä ensi vuonna.

"Mikä maa vähiten houkutteleva?"

Norjalainen maahanmuuttotutkija Jørgen Carling uskoo, että kaavaillut tiukennukset voisivat vähentää turvapaikanhakijoiden määrää Norjassa.

– Se on eräänlaista käänteistä varustautumista, jossa kilpaillaan siitä, mikä maa on vähiten houkutteleva turvapaikanhakijalle. Se voi vähentää Norjan taakkaa, mutta se ei ole hyväksi eurooppalaiselle yhteistyölle, Carling sanoo.

Yli 4 900 ihmistä haki Norjasta turvapaikkaa syyskuun aikana. Vuotta aiemmin vastaava määrä oli 1 300.

Tanskasta turvapaikkaa haki syyskuussa 2 700 henkilöä, kun hakijoita oli vuotta aiemmin noin 400 enemmän. Tanska on heikentänyt turvapaikanhakijoille maksettavia tukia kovalla kädellä tänä syksynä.

Tanska puolitti sosiaalietuudet

Norjan hallitus ottaakin mallia Tanskasta. Tanska puolitti syyskuun alussa yksinasuvalle pakolaiselle maksettavan tuen ja heikensi reilusti myös lapsiperheiden tukia.

– Olemme vakavissamme näiden tiukennusten suhteen, joita nyt esitämme. Uskomme, että sillä on vaikutusta turvapaikanhakijoiden määrään tulevaisuudessa, Siv Jensen sanoo.

Norjan hallituksessa ovat konservatiivipuolue Høyre ja oikeistopopulistinen Edistyspuolue. Siv Jensen on Edistyspuolueen puheenjohtaja.

Lue seuraavaksi