1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mystinen valas löytyi ensimmäistä kertaa elossa – Tallentui tutkijoiden kuvaan

Valas nimettiin vuonna 2003 kuolleiden yksilöiden luurankojen ja geenitestien perusteella.

Kansainvälisen tutkijaryhmän kuva omuranvalaasta. Kuva: Salvatore Cerchio / Open Science

Se on pidempi kuin yksikään miekkavalas. Se voi kasvaa 12 metriä pitkäksi, mutta koostaan huolimatta se kuuluu kaikista vähiten tunnettuihin valaihin.

Se sai nimensä, Balaenoptera omuraia, vasta vuonna 2003. Englanniksi se on Omura's whale, omuranvalas. Nimeämisen yhteydessä sen olemassaolosta tiedettiin vain kuolleiden yksilöiden luurankojen perusteella.

Nyt valaita on löydetty ensimmäistä kertaa elossa. Kansainvälinen tutkijaryhmä ovat havainnut valaspopulaation Madagaskarin lähellä. Tutkimus on julkaistu tiedelehti Roayl Society Open Sciencessä. (siirryt toiseen palveluun)

Valaat löytyivät vahingossa, sillä ryhmä oli tarkastelemassa Madagaskarin rannikkovesien delfiinejä. Tutkijat havaitsivat valaita vuosina 2011, 2012 ja 2013. Aluksi he luulivat niitä brydenvalaiksi, joka on myös harvinainen laji.

Vuonna 2012 he alkoivat epäillä, että ainakin yksi valaista oli jotenkin erilainen, ja vuonna 2013 he tekivät niistä lähihavaintoja, jotka varmistivat, että kyseessä eivät olleet brydenvalaat.

– Olin innoissani, sillä tiesin, että olimme löytäneet omuranvalaita, sanoo biologi Salvatore Cerchio yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Geenitestit osoittivat Cerchion olevan oikeassa vuonna 2014. Tutkijaryhmä oli löytänyt ensimmäisen elävän omuranvalaspopulaation.

– Omuranvalaat on luotu nopeiksi, sanoo Cerchio.

Hän kuvailee niitä mahtaviksi eläimiksi, joilla on pitkät, kapeat vartalot. Niiden oikea puoli on vaaleampi ja vasen puoli tummempi. Niiden oikeasta silmästä kulkee vaaleita ja tummia läikkiä ja raitoja rintaevään. Yksilöiden ulkonäkö poikkeaa toisistaan, ja ne ovat helposti tunnistettavissa.

– Ne tulevat pintaan vain lyhyeksi aikaa, eivätkä paljasta juurikaan ruumiistaan.

Omuranvalas ui niin itäisellä kuin läntiselläkin Intian valtamerellä, Japanissa ja Australiassa. Ne uivat yleensä yksin. Valaiden määrää ei tiedetä, ja Cerchio on huolissaan öljynetsinnän vaikutuksista valaskantaan Madagaskarilla.

– Ihmisten aiheuttama ääni on valtamerien läpi tunkeva uhka. Valitettavasti se on salakavala ja vaikea havaita.