Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa halloween villitsee aikuisetkin – sonnustautumiseen uppoaa pieni omaisuus

Aikuisetkin päästävät mielikuvituksensa valloilleen Yhdysvalloissa halloween-juhlan aikaan. Moni panostaa juhlaan tuhansilla dollareilla, mutta osa juhlijoista askartelee koristeet itse.

Halloweenin viettoa Kaliforniassa
Karkki tai kepponen-kierros on suosittua hupia.

Amerikkalaiset kuluttavat halloweenin juhlintaan keskimäärin 74 dollaria henkilöltä. Kaikkiaan juhlintaan kulutetaan seitsemän miljardia dollaria vuosittain. Liike-elämä onkin huomannut juhlassa hyvän markkinaraon.

Amerikkalaiset panostavat erityisesti kotinsa koristeluun.

Näin tekee myös päivätyönään jooganopettajana työskentelevä Paul Denniston. Hän koristaa upean kartanon etupihaa Toluca Laken kaupunginosassa Los Angelesissa teemalla ”Just Buried” – juuri haudatut.

Asetelmassa hääseurue – kaikki luurankoja - on kokoontunut juhlistamaan suurta päivää. Punapukuinen morsian pitelee käsissään kirjaa, jossa lukee ”kuolleina emme koskaan eroa”.

Halloween-koristeltu piha Toluca Lakessa Los Angelesissa. Kuva: Tomi Hinkkanen

Tämä on kymmenes vuosi kun Paul loihtii toimeksiantona kyseisen perheen talosta kauhukartanon.

– Halloween antaa ihmisille mahdollisuuden tutkia varjoisempaa puoltaan, päästä estoistaan ja pukeutua naamiaisasuihin. He voivat näin kerran vuodessa leikkiä ihailemiaan fantasiahahmoja, Dennison uskoo.

Naamiaisasuista saa maksaa

Nykyään halloween on kaupallistunut. Huvipuistot koristellaan halloween-teemalla ja ammattimaiset juhlanjärjestäjät tarjoavat aikuisille halloween-juhlia.

Panostaminen näkyy myös Burbankissa, missä tavallisesti elokuvateollisuutta palveleva Cinemagic-meikkiliike on muuntunut lokakuun ajaksi kauhumeikkejä, naamiaisasuja sekä partoja ja peruukkeja myyväksi halloween-kaupaksi, joka juhlan alla suorastaan pursuaa asiakkaita.

Silmiinpistävää on, että valtaosa asiakkaista on aikuisia.

Pelottavan ilmeen loihtiminen ei ole halpaa – aikuisten naamiaisasuista saisi pulittaa satasen, kasvoille kiinnitettävistä maskeista viitisen kymppiä ja viiksistäkin kympin.

Kaupan ulkopuolella seisovat muumiot, zombit ja muut hirviöt maksavat useita satasia. Siksi kaupan myyjä valvoo, ettei niitä varasteta.

Brooks koristeli talonsa elokuvahahmoilla

Losangelesilainen Brooks Utley on käyttänyt kotinsa halloween-koristeisiin vuosien varrella useita tuhansia dollareita. Kuva: Tomi Hinkkanen

Woodland Hillsin alueella rakennusurakoitsija Brooks Utley on koristellut mäenrinteellä sijaitsevan talonsa edustan elokuvista tutuilla kauhuhahmoilla.

Kavalkadista löytyvät muun muassa Tim Burtonin filmien Beetlejuice, Corpse Bride ja Saksikäsi Edward. Aidan takaa kurkistaa ihmissusi ja parvekkeelta Painajainen Elm Streetillä -elokuvien Freddy Crueger.

Käytän mielikuvitusta ja vanhoja vaatteitani.

Brooks Utley halloween-koristeiden teosta

Etuoven vieressä on kyltti, jossa lukee ”Dead and Breakfast”. Brooks on somistanut talonsa kolmena viime vuotena, ja joka vuosi kauhuhahmot lisääntyvät.

Tätä nykyä installaation pystyttäminen vie kuukauden. Brooks laskeskelee upottaneensa koristeluun vuosien varrella noin 25 000 dollaria.

– Vaimoni asetti minulle ukaasin: yksikään hahmo ei saa maksaa enempää kuin 30 dollaria. Käytänkin niihin mielikuvitustani ja vanhoja vaatteitani. 90 prosenttia kaikesta on käsintehtyä, Brooks sanoo.

Brooks Utley kotinsa edustalla. Kuva: Tomi Hinkkanen

Ja rakennusmieheltähän se sujuu. Utleyn motiivina ei ole raha.

Hän haluaa vain saada lapsiperheitä pysähtymään talonsa edustalle ja nauttimaan koristelusta.

– Toivomme, että ihmiset saavat aimo annoksen kauhua ohittaessaan kotitalomme, Utley sanoo.

Myös kouluissa vietetään Halloweenia

Illan pimetessä ja valotehosteiden syttyessä Utleyn talo herää elämään – vai pitäisikö sanoa kuolemaan. Hiilidioksiidisavu ja aavemainen musiikki tekevät ilmapiiristä entistäkin hyytävämmän.

Mona Dutt pysäköi tila-autonsa kadunvarteen ja saapuu kymmenvuotiaan poikansa Amirin kanssa ihastelemaan taloa. Brooks Utley vastaanottaa heidät pelottavassa klovnin asussa.

Halloween huomioidaan myös amerikkalaiskouluissa.

– Meillä on koulussa juhla nimeltä ”Trick or Trunk” (kepponen tai takakontti). Vanhemmat täyttävät autojensa takakontit karkeilla ja me lapset saamme mennä keräämään niitä parkkipaikalla autolta toiselle, Amir selittää innostuneesti.

Karkki vai kepponen?

Halloween huipentuu Yhdysvalloissa lauantai-iltana. Silloin joka puolella maata järjestetään Halloween-juhlia ja -kulkueita. Lapset vaeltavat vanhemmat perässään talosta toiseen huutaen trick or treat , karkki tai kepponen. 

Eli talollisella on parasta olla makeisia mitä antaa, muuten tätä saattaa odottaa ikävä kepponen. Aina voi tietysti sammuttaa valot ja teeskennellä olevansa poissa kotoa.

Tomi Hinkkanen, Los Angeles