1. yle.fi
  2. Uutiset

Reuters: Siinailla pudonneen venäläiskoneen hylystä löydetty jo yli sata ruumista

Terroristijärjestö Isis väittää pudottaneensa koneen. Venäjän ja Egyptin mukaan todisteita terrori-iskusta ei ole. Lentoyhtiön mukaan ei ole syytä epäillä, että turma johtui ihmisen tekemästä virheestä.

Ulkomaat
Lento-onnettomuudessa tuhoutunut venäläinen matkustajakone Siinain niemimaalla.
Venäläisen matkustajakoneen hylky löytyi Siinain niemimaalta lauantaina.EPA
Koneturman uhrien omaiset kerääntyivät Pietarin lentokentälle
Lentoturman uhrien omaiset kokoontuivat Pietarin lentokentälle saamaan tietoja ja kriisiapua

Egyptissä maahan syöksyneen venäläisen matkustajakoneen hylystä on löydetty jo yli sata ruumista, paikalla oleva egyptiläisviranomainen kertoo uutistoimisto Reutersille. Egyptin turvallisuusviranomaisten mukaan kaikki koneessa olleet kuolivat turmassa.

Venäläisen Kogalymavia-lentoyhtiön kone oli matkalla Sharm el Sheikhin lomakohteesta Pietariin, kun lennonjohto menetti tutkayhteyden siihen varhain lauantaina. Koneen hylky löydettiin Siinain niemimaalta Arishin kaupungista etelään.

– Kone hajosi kahtia, pienempään pyrstöosaan joka paloi, ja suurempaan osaan, joka törmäsi kiveen. Olemme irrottaneet jo ainakin sata ruumista, ja loput ovat vielä sisällä, hän kertoi Reutersille.

Aiemmin Reutersin haastattelema egyptiläislähde kertoi, että pelastustyöntekijät ovat kuulleet ihmisten ääniä koneen osasta ja he toivovat löytävänsä eloonjääneitä.

Kogalymavia Airlinesin Airbus A321 lentokone.
Onnettomuuskone kuvattuna noin vuotta ennen turmaa. Valmistajayhtiö Airbusin mukaan A321-tyyppinen kone oli 18,5 vuotta vanha.Sergey Korovkin 84. Kuvan käyttölisenssi: CC BY-SA 4.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.fi

Turman syy epäselvä

Lauantaiaamuna pudonneessa koneessa oli egyptiläisviranomaisten mukaan yhteensä 224 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Egyptin mukaan kolme matkustajista oli ukrainalaisia ja loput Venäjän kansalaisia.

Egyptin siviili-ilmailusta vastaavan ministerin Mohamed Hossam Kemalin mukaan molemmat lennon teknisiä tietoja rekisteröineet mustat laatikot on löydetty. Kemal sanoo, että onnettomuuden syytä on vielä liian aikaista arvioida.

Tavallisesti lentokoneessa on kaksi mustaa laatikkoa. Toinen on ohjaamon äänitallenteita ja toinen lennon tietoja varten.

Siinailla toimivat turvallisuuslähteet kertoivat Reutersille, että alustavan tutkimuksen perusteella kone näyttäisi pudonneen teknisen vian takia. Lähteiden mukaan koneputosi pystysuoraan, minkä takia suuri osa siitä syttyi palamaan.

Isis väittää iskeneensä, Venäjä tyrmää

Tutkinnan alkuvaiheessa ei ole löytynyt terrori-iskuun viittaavia todisteita, mutta silti ääri-islamilainen terroristijärjestö Isis väittää sosiaalisessa mediassa pudottaneensa turmakoneen. Egypti taistelee islamistiryhmiä vastaan Siinain niemimaalla.

Venäjä suhtautuu epäillen väitteeseen, että Isis olisi pudottanut koneen.

– Tätä tietoa ei voida pitää tarkkana. Me olemme läheisessä yhteydessä egyptiläisiin kollegoihimme ja maan ilmailuviranomaisiin. Tällä hetkellä meillä ei ole tietoja, jotka vahvistaisivat tuollaiset vihjailut, Venäjän liikenneministeri Maksim Sokolov sanoo.

Egyptin pääministerin Sherif Ismailin mukaan onnettomuuden syytä on mahdoton selvittää ennen kuin koneen musta laatikko on tutkittu. Ismail sanoi tiedotustilaisuudessa, että turmaan ei kuitenkaan uskota liittyvän "epätavallista" toimintaa.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemien ilmailuasiantuntijoiden mukaan Isisillä ei ole Siinain alueella ilmatorjuntaohjuksia, joilla pystyisi ampumaan alas korkealla lentävän lentokoneen.

Lentoyhtiö ei usko inhimilliseen erheeseen

Kogalymavian mukaan ei ole syytä epäillä, että turma johtui ihmisen tekemästä virheestä. Lentoyhtiön tiedottaja kertoi, että koneen pilotilla oli 12 000 tuntia lentokokemusta. Tiedottaja sanoi myös, että kone oli täysin huollettu, Reutersin siteeraamat venäläiset uutistoimistot RIA ja Interfax kertovat.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Lentokonevalmistaja Airbus on vahvistanut, että turmakoneen tyyppi oli A321-200. Airbusin mukaan kone oli 18 vuotta vanha ja Kogalymavia oli operoinut sitä vuodesta 2012 lähtien. Lentotunteja koneelle oli kertynyt noin 56 000.

Airbus ilmoitti myös olevansa valmis tarjoamaan täyden tukensa turman tutkijoille.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Tass

Lue seuraavaksi