1. yle.fi
  2. Uutiset

Turmakone oli luotettava perusmalli: Finnairilla on yksitoista A321-konetta

Egyptissä tuhoutunut matkustajakone luotettava ja yleisesti käytetty maailmalla. Finnairilla on neljä omaa ja seitsemän vuokrattua Airbus A321 -konetta. Konetyypille on sattunut viisi onnettomutta.

Kotimaan uutiset
Airbus A321 onnettomuudet -grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Airbus A321 -konetyyppi on luotettava ja yleisesti käytetty. Finnairilla on yksitoista A321-konetta, joista neljä on Finnairin omistuksessa. Seitsemän muuta ovat vuokrakoneita.

Finnairin A321-koneiden keski-ikä on yhdeksän vuotta. Koneen ikä ei ole kuitenkaan ongelma, sillä kone voi kestää yli kaksikymmentä vuotta. Koneiden huollossa noudatetaan tarkkaa huolto-ohjelmaa. Jokainen lentoyhtiö vastaa itse koneidensa huollosta.

Koneen valmistaja on ranskalainen Airbus, joka on toimittanut lentoyhtiöille 1 156 konetta. Airbus A321 otettiin käyttöön 1994 lentoyhtiö Lufthansalla.

Konetyypille on tapahtunut historiansa aikana viisi onnettomuutta. Viimeisin sattui marraskuussa 2014, Lufhansan lennolla Bilbaosta Muncheniin. Kone syöksyi ilman syytä alaspäin eikä totellut ohjaimia. Syynä oli tietokonevirhe ja tilanteesta selvittiin säikähdyksellä.

Eniten ihmishenkiä vei Airbus A321:n onnettomuus Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa maaliskuussa 2003. Airbus A321 törmäsi lentokentän kiitoradalla rekkaan. Onnettomuudessa kuoli 175 matkustajaa ja koneen miehistö.

Lähteet: Finnair, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi

Lue seuraavaksi