1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aukioloajat vapautuvat: Suuret voittavat, pienet häviävät

Pienet päivittäistavarakaupat ovat jatkossa aukioloaikojen osalta samalla viivalla suurten marketien kanssa. Eduskunnan käsittelyssä on hallituksen esitys, joka vapauttaa kauppojen sekä partureiden ja kampaamojen aukioloajat kokonaan. Suuret voittavat, pienet häviävät.

Kotimaan uutiset
Kauppias Mikko Länsiluoto varmistaa taustalla kaupanteon sujumista.
Kauppias Mikko Länsiluoto varmistaa taustalla kaupanteon sujumista.Yle

Alle 100 neliön kokoiset pikkukaupat ovat saaneet pitää ovensa auki vaikka vuoden jokaisena päivänä. Juhlapyhäisin myynti onkin saattanut yltyä moninkertaiseksi arkeen verrattuna.

Myös enintään 400 neliön kokoisilla kaupoilla on ollut vapaammat aukioloajat kuin sitä suuremmilla. Nyt tämä etu pieniltä lähtee, kunhan eduskunta saa sorvatuksi päätöksen täysin vapaista aukioloajoista.

– Kyllä se on tämä meidän kokoluokka kumminkin, joka häviää tässä niistä pyhäpäivistä, mutta ei niitä pyhäpäiviä niin monta vuodessa ole, sanoo helsinkiläisen, 99-neliöisen K-market Pietarin kauppias Mikko Länsiluoto.

– Kyllä se vuoden kokonaistulos on kuitenkin tärkeä ja se tehdään siinä omassa kaupassa niitä asiakkaita varten sillä omalla liikeidealla.

Asiakkaat päättävät

Kaupan alan etujärjestöt ovat ajaneet aukioloaikojen vapauttamista. Eivät niinkään asiakkaat, ainakaan Palvelualan ammattiliiton kyselyssä. Sen mukaan vain joka kuudes vastaajaa piti aukiolojen vapauttamista tarpeellisena.

Kuulostaa yllättävältä, mutta helsinkiläisen pikkumyymälän kauppias ei tyrmää muutosta.

– Ei ollenkaan huono asia. Mekin saadaan täsmäytettyä toimintaa ja asiakkaat päättävät milloin kannattaa olla auki, Länsiluoto toteaa.

Yksin yrittäjällä ei ole pelivaraa

Sari Heinistön asiakkaana ollut Sirpa Mikkola ei pidä vapaita aukioloaikoja hyvänä asiana työntekijöiden kannalta.
Sari Heinistön asiakkaana ollut Sirpa Mikkola ei pidä vapaita aukioloaikoja hyvänä asiana työntekijöiden kannalta.Yle

Aukioloaikojen vapauttaminen koskee myös partureita ja kampaamoja. Itsenäisyyspäivän permanentitkin päästään vastedes tekemään ilman parinsadan euron poikkeuslupaa.

Tälläkin alalla isot hyötyvät enemmän vapaista aukioloajoista. Kymmenen vuotta yksin yritystä pyörittäneelle vapaus ei tuo onnea.

– Kyllä varmaan pidän sunnuntait vapaana. Olen periaatteessa ollut työssä maanantaista perjantaihin ja tarvittaessa lauantaina. Kyllä se joku vapaa-aikakin pitää olla, lepoajan se vaatii jokainen, sanoo Hius-Hakaa pitävä parturi-kampaamoyrittäjä Sari Heinistö.

Kylmääkö tuleva muutos yksinäisen yrittäjän sydäntä?

– Ei, mua sillä lailla kylmää... eivätkä asiakkaat ainakaan ole vaatineet, että pitäisi olla täällä sunnuntainakin. Kyllä asiakkaat ylipäätään ovat aika ymmärtäväisiä.

Asiakkaat tukevat työntekijöitä

Ja asiakkaat ovat todella ymmärtäväisiä niin kampaamon tuolissa kuin ruokakaupan kassallakin.

– Mitä sitten, kun nämä seitsemän päivää viikossa töitä tekevät työntekijät uupuvat. Tulee pitkät sairaslomat eikä sekään ole hyvä asia. Sekin maksaa. Täytyy tukea työntekijän jaksamista, sanoo Sari Heinistön käsittelyyn istahtanut Sirpa Mikkola.

– Hehän joutuu hirveen koville, jos ollaan yötämyöten ja viikonloput auki. Täytyy ajatella asiakkaan ja myös henkilökunnan kannalta sitä asiaa, pohti aukiolon vapauttamista arveluttavana pitävä Anneli Laapotti pikkumarketissa.

Lue seuraavaksi