1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Nasa julkaisi kuvia Kazakstanin salaperäisistä rakennelmista – ikää jopa 8 000 vuotta

Arkeologiasta innostunut harrastaja löysi kohteet Google Earthin avulla vuonna 2007. Toistaiseksi arvoituksellisia rakennelmia on tutkittu hyvin vähän ja niiden tarkoitus on tuntematon.

Nasan julkaisema satelliittikuva Kazakstanista. Kuva: Nasa

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on julkaissut satelliittikuvia jättiläismäisistä muinaisista rakennelmista, jotka sijaitsevat puuttomalla arolla Kazakstanin syrjäseudulla.

Kuvissa näkyy useiden jalkapallokenttien kokoisia geometrisia kuvioita kuten neliöitä, ristejä ja ympyröitä. Kuviot voi havaita ainoastaan ilmasta käsin. Vanhimpien rakennelmien arvioidaan olevan noin 8 000 vuotta vanhoja, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Suurin kuvioista on 101 korotetusta kummusta koostuva neliö, jonka sisällä on kulmasta kulmaan kulkeva diagonaalinen risti. Neliön pinta-ala on suurempi kuin Kheopsin pyramidilla Gizassa. Toinen iso kuvio on eräänlainen kolmeraajainen hakaristi, jonka "käsien" päädyt kääntyvät vastapäivään.

Kazakstanin arvoituksellisia ja toistaiseksi pitkälti tutkimattomia rakennelmia esiteltiin viime vuonna Istanbulissa järjestetyssä arkeologian konferenssissa. Rakennelmat sijaitsevat Turgain alueella Kazakstanin pohjoisosassa.

"Arojen geoglyfeiksi" nimettyjä rakennelmia on yhteensä vähintään 260. Ne koostuvat kummuista, kaivannoista ja valleista.

Harrastaja löysi kohteet Google Earthin avulla

Rakennelmat havaitsi ensimmäisenä arkeologiasta innostunut kazakstanilainen ekonomisti Dmitriy Dey. Hän löysi kohteet Google Earthin avulla vuonna 2007.

Deyn teoria on, että suorien linjojen päälle rakennetut eri korkuiset tasanteet olivat "horisontaalisia observatorioita, joiden avulla seurattiin nousevan auringon liikkeitä".

Nasa julkaisi satelliittikuvansa kohteista pari viikoa sitten. Kyseessä on merkittävin virallinen kiinnostuksen osoitus rakennelmien tutkimisen aloittamista varten.

– En ole koskaan nähnyt mitään tällaista. Minusta asia on merkittävä, Nasan biosfäärin tutkija Compton J. Tucker sanoi The New York Timesille.

Tällä viikolla Nasa on ohjeistanut Kansainvälisellä avaruusasemalla olevia astronautteja ottamaan kuvia alueesta, jossa mystiset rakennelmat sijaitsevat.

Käsitys ihmisen järjestäytymiskyvystä muuttumassa

Winnipegin yliopiston arkeologi Persis B. Clarkson arvioi The New York Timesille, että rakennelmat muuttavat tutkijoiden näkemystä muinaisista ihmisistä.

– Idea, että metsästäjä-keräilijät olisivat kyenneet kokoamaan tarvittavan määrän ihmisiä Kazakstanin geoglyfien kaltaisten suuren mittaakaavan projektien toteuttamiseksi, on saanut arkeologit miettimään uudelleen muinaisten ihmisten organisoitumiskykyä, Clarkson sanoo.

Hänen mukaansa tutkijat pitävät mahdollisena, että järjestäytymiskyky edelsi vakiintuneita ja sivistyneitä yhteiskuntia.

Kazakstan on ollut hidas tutkimaan ja suojelemaan löytöjä. Tutkijat ovat yrittäneet painostaa paikallisia viranomaisia hakemaan YK:n tiedejärjestö Unescolta rakennelmien pikaista suojelua. Toistaiseksi asia ei ole edennyt.

Ainakin yksi kuvio on jo kärsinyt huomattavia vaurioita tien rakentamisen takia.