1. yle.fi
  2. Uutiset

Siinain lentoturmassa kuolivat kaikki koneen matkustajat – lennon kulusta ristiriitaisia tietoja

Kaksi venäläisministeriä on matkustanut Egyptiin selvittämään Siinain niemimaalle pudonneen venäläiskoneen kohtaloa. Onnettomuuden uhreja on kuljetettu Kairoon tunnistusta varten.

Ulkomaat
Ambulansseja Zeinhomin ruumishuoneen edustalla Kairossa.
Ambulanssit kuljettivat lentoturmassa menehtyneet Zeinhomin ruumishuoneelle Kairossa lauantaina.Mohammed Hossam / EPA

Venäjän liikenneministeri ja hätätilaministeri ovat matkustaneet myöhään lauantaina Egyptiin mukanaan joukko asiantuntijoita osallistuakseen venäläiskoneen onnettomuuden tutkintaan.

Venäjän hätätilaministeriö on lähettänyt kaikkiaan 40 pelastajaa matkustajakoneen onnettomuuspaikalle Egyptiin.

Tutkintaan on osallistumassa myös kaksi onnettomuustutkijaa Ranskasta, joka on Airbusin kotimaa. Lentokonevalmistaja Airbus on niin ikään lähettämässä oman joukkonsa asiantuntijoita turmapaikalle.

Yli sata ruumista löydetty

Egyptin viranomaisten ja Venäjän Kairon suurlähetystön mukaan kaikki venäläiskoneessa olleet 224 ihmistä saivat surmansa onnettomuudessa.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoo, että tähän mennessä löydetyt yli sata ruumiista on kuljetettu Egyptin pääkaupunkiin Kairoon, missä uhreja koetetaan tunnistaa.

Uutistoimisto AP:n mukaan lentokoneen jäänteitä ja uhrien ruumiita on löytynyt laajalta alueelta maahansyöksypaikan ympäriltä.

Tassin mukaan ensimmäiset ruumiit voitaisiin kuljettaa Venäjälle jo sunnuntaina.

Lennon kulusta ristiriitaisia tietoja

Egyptin ilmailuministerin mukaan venäläiskone ei lähettänyt hätäkutsua ennen maahansyöksyä.

Egyptin lennonjohdon mukaan turmakoneella olisi ollut jonkinlaisia ongelmia saada yhteyksiä lennonjohtoon. Sen sijaan Egyptin ilmailuministerin Mohamed Hossam Kamalin sanojen mukaan ennen turmaa ei olisi havaittu mitään epänormaalia.

– Siinä ei ollut mitään epänormaalia eikä lentäjä pyytänyt muutosta koneen reittiin, Mohamed Hossam Kamal totesi tiedotusvälineille.

Aiemmin egyptiläislähteet kertoivat, että lentäjä olisi ennen koneen putoamista kertonut teknisistä ongelmista ja aikonut laskeutua lähimmälle kentälle.

Lentoyhtiö Kogalymavian mukaan kone oli hyvässä kunnossa ja lentäjä kokenut.

Lentokoneen mustat laatikot on löydetty, mutta niiden tietojen analysointi voi kestää päiviä.

Lentoyhtiöt välttävät Siinain yli lentoja

Usempi lentoyhtiö on turman jälkeen ilmoittanut keskeyttävänsä lentonsa Siinain niemimaan yli turvalisuusssyistä. Lufthansa ja Air France-KLM ovat kertoneet välttävänsä aluetta siihen saakka, että onnettomuuden syy on selvinnyt.

Myös Arabiemiraateissa kotipaikkaansa pitävä lentoyhtiö Emirates ilmoittaa, ettei lennä Siinain niemimaan yllä, ennen kuin lisätietoa on saatavilla.

Terroristijärjestö Isis väittää pudottaneensa venäläiskoneen, mutta venäläiset ja egyptiläiset viranomaiset eivät usko väitettä todeksi.

Lähteet: AFP, Tass, AP

Lue seuraavaksi