Ruotsin radio: Turvapaikanhakijoita palaa Suomesta Ruotsiin aiempaa enemmän

Patrik Engström Ruotsin rajapoliisista sanoo, että entistä useampi turvapaikanhakija lähtee Suomesta takaisin Ruotsiin. Osa palaajista sanoo, että he ovat kuulleet, että Suomessa on pian vaikeampaa saada turvapaikkaa.

Ulkomaat
Ruotsalainen poliisi seurasi kansanmielisessä ja pakolaista vastustavassa Rajat kiinni! mielenosoituksessa Torniossa lauantaina 19. syyskuuta 2015.
Ruotsalainen poliisi seurasi kansanmielistä ja pakolaisia vastustavaa Rajat kiinni! mielenosoitusta Torniossa lauantaina 19. syyskuuta 2015.Jyrki Nikkilä / Lehtikuva

Ruotsin rajapoliisin mukaan turvapaikanhakijoita palaa Suomesta Ruotsiin aiempaa enemmän, kertoo Ruotsin radio (siirryt toiseen palveluun).

Rajapoliisin osastopäällikkö Patrik Engström sanoo, että rajapoliisin eri puolilta Ruotsia saamien raporttien mukaan ihmisten siirtyminen rajan yli Suomeen on vähentynyt, ja samanaikaisesti yhä useampi palaa Suomesta hakeakseen turvapaikkaa Ruotsissa.

– Osa heistä kertoo, että he tekevät näin, koska ovat kuulleet, että Suomesta on pian vaikeampi saada turvapaikkaa, Engström sanoo Ruotsin radiolle.

Suomi on vastikään päivittänyt Irakin ja Somalian turvallisuustilannetta koskevat linjauksensa. Maahanmuuttoviraston mukaan turvallisuustilanne on parantunut osissa Irakia, samoin Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Lisäksi turvapaikkahakemusten käsittelyssä painotetaan ihmisten yksilöllistä tilannetta. Hakijoille ei taata turvapaikkaa lähtöalueen perusteella.

Engströmin mukaan Suomesta Ruotsiin palaavia turvapaikanhakijoita ei aiota pysäyttää rajalla.