1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tynkkynen sai jatkopestin PS-nuorten johtajana

Sebastian Tynkkysen asema perussuomalaisissa tuli sunnuntaina uuteen vaiheeseen. Nuorisojärjestö äänesti hänet uudelleen johtoon, vaikka puoluejohto oli antanut hänelle lähtöpassit puolueesta. Äänet Tynkkysen ja vastaehdokas Samuli Voutilan kesken menivät 42-22.

politiikka
Samuli Voutilainen ja Sebastian Tynkkynen halaavat Seinäjoella.
Sebastian Tynkkynen voitti perussuomalaisten nuorten puheenjohtajavaalissa Samuli Voutilan (kuvassa vasemmalla) Seinäjoella sunnuntaina.Lehtikuva

PS-nuorten syyskokous valitsi ensi vuoden puheenjohtajaksi edelleen Sebastian Tynkkysen. Tynkkysen valinnalle ei ollut estettä, vaikka hänet on erotettu puolueesta, koska PS-nuorten säännöt eivät edellytä puheenjohtajalta jäsenkirjaa.

Vastaehdokas Samuli Voutila sanoi lähteneensä kisaan pelastaakseen nuorisojärjestön, joka hänen mukaansa oli vaarassa puoluejohdon ja Tynkkysen ilmiriidan vuoksi.

Voutila ja Tynkkynen olivat eri linjoilla perusssuomalaisten hallituspolitiikasta. Vastaehdokas Voutilan mielestä puoluejohto tietää parhaiten kannattaako hallituksessa olla. Tynkkynen on ajanut laajaa kokousta keskustelemaan asiasta.

Nuorisojärjestön puheenjohtajalla on virallinen asema puolueessa. Hän voi muun muassa osallistua eduskuntaryhmän kokouksiin.

Tynkkynen on edelleen puoluekokouksen valitsema varapuheenjohtaja ja hänellä on oikeus osallistua puolueen ylimmän elimen, puoluehallituksen kokouksiin.

Soini ei ole ollut puheväleissä Tynkkyseen

Tynkkysen mielestä hänen uudelleenvalintansa oli vahva merkki siitä, että perussuomalaisten politiikkaa täytyy muuttaa. Nuoret valitsivat myös varapuheenjohtajaksi puoluejohdon hampaisiin joutuneen toisinajattelijan, puoluehallitukselta varoituksen saaneen Aleksi Hernesniemen.

Tynkkynen on pyytänyt, että puoluejohto peruisi pari viikkoa sitten tehdyn erottamispäätöksen. Oikeuteen hän ei ole laittomaksi katsomaansa erottamista vie, vaan uskoo vielä pääsevänsä sopuun puoluejohdon kanssa. Tosin hän ei ole ollut puheissa Timo Soinin kanssa erottamisensa jälkeen.

Tynkkynen uskoo, että hän pystyy vaikuttamaan puolueeseen ilman jäsenkirjaakin.

– Minulla on kaksinkertainen mandaatti osallistua puoluehallituksen kokouksiin, nuorisojärjestön puheenjohtajana ja puolueen varapuheenjohtajana, Tynkkynen perusteli.

Kokouslistaa ei enää  kerätä

Tynkkysen mukaan nimilistan kerääminen ylimääräistä kokousta varten on jo poissa päiväjärjestyksestä. Puoluehallitus hylkäsi selvin numeroin Tynkkysen vaatimukset kutsua kokous koolle.

Tynkkynen ei silti edelleenkään hyväksy puolueen hallituspolitiikkaa.

– On ymmärrettävää, että hallituksessa pitää tehdä kompromisseja, mutta kun me olemme jo neuvotelleet tiettyjä kompromisseja hallitusohjelmaan, niin pitäisi pysyä niiden takana, eikä puolueen pidä antaa loppujakin periksi, Tynkkynen sanoi Seinäjoella perussuomalaisten nuorten syyskokouksessa valintansa jälkeen.

Oikaisu: Toisin kuin alkuperäisessä jutussa sanottiin, Sebastian Tynkkynen ei sanonut, että aikoo jatkaa emopuolueen hallituspolitiikan kritisointia. Hän sanoi, että linjakeskustelua käydään, jos on tarpeen. 2.11. klo 11.54

Lue seuraavaksi