Kriisiapu aloitettiin sunnuntaina – "Olisi varmaan ollut syytä lähteä liikkeelle jo eilen"

Eksote on aloittanut kriisiavun Joutsenossa sunnuntaina vapaaehtoisten ja kirkon avustuksella. Eksoten kiirisiavusta vastaava Timo Salmisaari myöntää, että kriisiapu olisi ollut syytä aloittaa jo eilen.

Kotimaa
Hautakynttilöitä nuorisotalon kulmalla.
Hautakynttilöitä nuorisotalo Rientolan edustalla Joutsenossa lokakuussa 2016Kare Lehtonen / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on aloittanut kriisiavun Joutsenossa viikonloppuna tapahtuneen nuoren tytön murhan takia. Sunnuntaina tilannetta on hoidettu kirkon ja vapaaehtoistoimijoiden avustuksella. Toimintaa on koordinoinut sosiaalipäivystyksen päivystäjä.

Iltapäivällä Rientolan nuorisotilassa järjestettiin kriisiapua paikallisille nuorille. Maanantaina Eksote valmistautuu tarjoamaan apua laajamittaisesti.

– Huomenna on edessä uudenlaiset haasteet. Haluamme olla tuottamassa kriisiapua kaikille, joita tämä on kohdannut. Meillä ei ole vielä täysin selvää, ketä kaikkia tämä koskee. Tämän illan aikana selvitellään, minkälaisia tukitoimia huomenna tarvitaan. Kriisiapu koskee uhrin lähiomaisia, ystäviä. Kaikkia heitä, jotka ovat olleet mukana uhrin elämässä, sanoo Eksoten aikuisten psykososiaalisten palveluiden johtaja Timo Salmisaari.

Eksote on varautunut järjestämään apua lähipiirille, luokkatovereille, koululle ja Rientolan työntekijöille.

– Lähtökohta on se, että olemme hyvin kuulolla ja pyrimme järjestämään juuri sitä mitä tarvitaan, Salmisaari jatkaa.

Miksi kriisiapua ei aloitettu lauantaina?

Joutsenon Rientolassa oli jo lauantaina paljon nuoria koolla, jotka olivat selvästi järkyttyneitä tapahtuneesta. Olisiko kriisityöntekijöiden ollut syytä lähteä liikkeelle jo lauantaina illalla?

– Ajatellen minkälaisia huhuja on ollut eilen liikkeellä, niin varmaan olisi ollut tarkoituksenmukaista lähteä liikkeelle jo eilen, Salmisaari sanoo.

Salmisaaren mukaan kriisiapua ei voi aloittaa tuosta vain.

– On hirveän tärkeää, että apua käynnistetään järjestäytyneesti, muuten voidaan saada pahaa aikaiseksi. Ainahan on mahdollista tarkastella viranomaistoimintaa. Olisiko pitänyt tehdä jotain toisin? Elämme nyt tätä hetkeä ja elämme tämän hetken mukaan, hän jatkaa.