1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Aasian suurvallat historiallisen yksituumaisia – läpimurto voi kohentaa talouskasvua

Japanin, Kiinan ja Etelä-Korean johtajat ovat jättäneet taakseen maiden väliset menneisyyden ristiriidat. Maat kohentavat nyt keskinäistä yhteistyötään talouskasvun kiihdyttämiseksi. Samalla Pohjois-Korean ydinasevarustelua halutaan hillitä.

talous
Shinzo Abe, Park Geun-Hye ja Li Keqiang tapaavat Soulissa.
Shinzo Abe (vas.), Park Geun-Hye ja Li Keqiang tapasivat Soulissa sunnuntaina.Jung Yeon-Je

Japanin, Kiinan ja Etelä-Korean johtajat ovat pitäneet historiallisen yhteistapaamisen Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa. Johtajien keskinäisen ystävyydenosoituksen tarkoitus on osoittaa, että maiden väliset ristiriidat on jätetty taakse ja maat ponnistelevat nyt yhdessä talouskasvun kehittämiseksi.

Kokoukseen osallistuivat Japanin ja Kiinan pääministeri Shinzo Abe ja Li Keqian sekä Etelä-Korean presidentti Park Geun-Hye.

Aasian johtavien talousmahtien johtajat olivat järjestäneet vuosittaisen yhteistapaamisen useita kertoja aina vuoteen 2012 saakka. Tuolloin Shinzo Abe nousi valtaan Japanissa. Kiinan ja Etelä-Korean johdot arvioivat, että Abe pyrki vähättelemään maansa toisessa maailmansodassa aiheuttamia julmuuksia. Tapaamiset loppuivat kolmeksi ja puoleksi vuodeksi.

Sunnuntaiaamun tapaamisessa johtaja ilmoittivat, että menneisyyden varjot on jätetty taakse. Maat alkavat kehittää suhteitaan "historian tapahtumat hyväksyen ja tulevaisuuteen suuntautuen".

– Yhteinen kantamme on, että kolmenkeskeinen yhteistyö on tässä tapaamisessa täysin palautettu, johtajien tiedotteessa todettiin.

Aben mielestä jo kokouksen järjestäminen oli läpimurto.

Jatkossa kokoukset järjestetään taas vuosittain. Tärkeässä osassa suhteiden parantamisessa on talous. Japanin talous on jo kauan polkenut paikallaan ja Kiinankin talouskasvu on hidastunut. Sovinnoneleiden tarkoitus on hälventää pelkoja konfliktista, jotta sijoittajat uskaltaisivat investoida ja luottaa alueen vakauteen.

Johtajat puhuivat myös Pohjois-Korean tilanteesta ja pohtivat keinoja estää ydinasevarustelu.

Kolmen valtiojohtajan kokous jatkuu huomenna maanantaina kahdenvälisillä tapaamisilla.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi