Tutkinnanjohtaja Joutsenon henkirikoksesta: "Näin nuori uhri ja raaka tekotapa harvinaisia"

Joutsenossa perjantai-iltana menehtyneen nuoren henkilöllisyys voidaan varmistaa vasta oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa. Poliisi on kuulustellut koko päivän teosta epäiltyä suomalaista miestä, joka kiistää surmatyön.

Kotimaa
Joutsenon Rientolassa oli sytytetty kynttilä viikonloppuna surmatun tytön muistoksi.
Joutsenon Rientolassa oli sytytetty kynttilä viikonloppuna surmatun tytön muistoksi.Yle

Poliisi pidätti lauantaina surmatyöstä epäiltynä 19-vuotiaan lappeenrantalaisen miehen. Häntä on kuulusteltu sunnuntaina Imatran poliisiasemalla. Mies kiistää syyllisyytensä.

– Hän on kertonut oman näkemyksenä tapahtumien kulusta, mutta poliisilla on täysin eri käsitys siitä, mitä on tapahtunut, sanoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Teemu Liikkanen Kaakkois-Suomen poliisista.

Henkirikoksesta epäillyn kuulustelut jatkuvat maanantaina. Samalla poliisi jatkaa paikkatutkintaa Lappeenrannassa ja todistajien kuulemisia.

Kännyköiden avulla selvitetään uhrin ja tekijän yhteyksiä

Poliisi on viikonvaihteen aikana takavarikoinut erilaisia päätelaitteita, kuten matkapuhelimia. Niiden avulla pyritään selvittämään uhrin ja syylliseksi epäillyn henkilön välisiä yhteyksiä.

Tällä hetkellä syylliseksi epäillään yhtä henkilöä, mutta poliisi ei ole sulkenut tutkinnasta muitakaan vaihtoehtoja.

- Esitutkinta on vielä alkuvaiheessaan, joten emme sulje mitään tutkintalinjoja. Myöskään tekijämäärään ei voida ottaa varmuudella kantaa, jatkaa rikoskomisario Liikkanen.

Uhrin henkilöllisyys varmistuu vasta ruumiinavauksessa

Poliisi ei ole viikonlopun aikana pystynyt vahvistamaan uhrin henkilöllisyyttä, mutta epäilee surmatun olevan 16-vuotias lappeenrantalainen tyttö. Tutkinnanjohtaja ei ota kantaa siihen, kuinka pahasti esimerkiksi uhrin kasvot ovat tuhoutuneet.

- Viranomaisena meidän täytyy saada varmuus uhrin henkilöllisyydestä, emmekä me pysty saamaan täyttä varmuutta muutoin kuin ruumiinavauksen avulla, vahvistaa Liikkanen.

Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus suoritetaan maanantaina.

Poikkeuksellisen raaka henkirikos

Joutsenossa viikonvaihteessa tehty henkirikos on yllättänyt myös tutkijat. Teon raakuuden takia surmatyötä tutkitaan murhana eikä tappona.

– Näin nuori uhri ja näin raaka ja julma tekotapa ovat harvinaisia. Ei näitä onneksi kovin usein tapahdu, sanoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Teemu Liikkanen.

Tutkintaa vaikeuttaa se, ettei itse henkirikokselle ole löydetty todistajia.

– Tämä tarkoittaa, että erilaisia näytöllisiä seikkoja pyritään tuomaan esitutkinnassa esille ja tutkinta tulee viemään aikaa.